După Bulgaria, Zelenski s-a dus în Cehia și se întâlnește, astăzi, la Istanbul, cu președintele Recep Tayyip Erdogan, cu o zi înainte să se împlinească 500 de zile de război pornit de Rusia în Ucraina.
La Sofia, președintele ucrainean i-a servit, în direct, o lecție de politică internațională președintelui Rumen Radev, ale cărui simpatii pro-ruse sunt cunoscute.
În Bulgaria, guvernul este favorabil trimiterii de arme în Ucraina, în timp ce președintele se opune.
Zelenski: "E bine să lăsați poporul ucraineană să se apere, ca să nu vină războiul în Bulgaria, Polonia, România!"
În acest context, Zelenski i-a spus lui Radev:
"Este bine să lăsați poporul să se apere, ca să nu vină războiul la voi, la polonezi, la români. Doamne ferește să se abată vreo tragedie asupra ta, iar tu să fii în locul meu. Iar dacă oamenii cu aceleași valori nu te vor ajuta, ce vei face? Vei spune: 'Putin, te rog, înhață niște teritoriu bulgar?' Nu, tu, ca un președinte adevărat, sunt convins că nu ai permite un compromis cu independența ta. E dreptul tău să nu susții ajutorul pentru Ucraina. Dar chiar mi-aș dori mult să mă înțelegi corect."
Liderul ucrainean a continuat:
"Vreau să-ți mai spun că oricâtă muniție ar avea armata ta, nu va fi suficientă pentru a se lupta cu Federația Rusă. Nu ai o armată rea, oamenii tăi sunt buni, dar nu va fi suficient pentru a te lupta cu 160 de milioane de oameni. De aceea e bine să dai (arme, n.r.), astfel încât noi să ne putem apăra, iar războiul să nu ajungă la tine!"
În urma acestui discurs, președintele bulgar a invitat echipele de televiziune afară din încăperea unde avea loc întâlnirea, notează publicația Politico, citată de Antena 3 CNN.
Premierul bulgar a promis mai multă asistență militară pentru Ucraina
Vizita la Sofia pare să producă anumite rezultate pentru Zelenski. Deși Rumen Radev i-a spus omologului său ucrainean că nu îi va da mai multe arme, noul premier bulgar pro-european Nikolai Denkov i-a promis lui Zelenski asistență militară suplimentară pentru Ucraina.
Denkov și Zelenski nu au detaliat în fața presei ajutorul militar convenit.
Președintele ucrainean a menționat că este vorba despre un "pachet defensiv, nu unul ofensiv, care cuprinde şi artilerie".
"Bulgaria e un caz particular. Președintele Bulgariei e un apropiat al politicii Federației Ruse inclusiv în ceea ce privește războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Pe de altă parte, guvernul de la Sofia sprijină Ucraina și a făcut, neoficial, multe demersuri pentru a-i ajuta pe cei din Ucraina. Multe dintre aceste ajutoare tocmai au fost desecretizate. Cu privire la Turcia, Recep Tayyip Erdogan joacă în continuare cartea arbitrului în această criză. Turcia are, pe de altă parte, inclusiv meritul de a arbitra acest acord al cerealelor, acordul de la Istanbul, care probabil va fi foarte important în următoarea perioadă și care cu siguranță va fi discutat (de Zelenski).
Redactor-șef Defense România: "Perioada următoare va fi critică pentru situația de la Zaporojie"
În ceea ce privește situația de la centrala de la Zaporojie, eu cred că următoarea perioadă va fi într-adevăr critică. Cred că orice se va întâmpla la Zaporojie - și sperăm să nu fie cazul să vorbim de un scenariu dezastruos - este categoric în responsabilitatea Federației Ruse, pentru că Federația Rusă este statul care ocupă în momentul actual centrala și are responsabilitatea securizării a acestei facilități nucleare, așa cum avea și în cazul barajului de la Nova Kahovka (distrus între timp, n.r.), aflat tot sub ocupația Federației Ruse.
Eu sunt de părere că ar fi necesară o implicare mai mare din partea Agenției Internaționale a Energiei Atomice pentru a detensiona această situație, întrucât fie un accident, fie un sabotaj sau un atac sub steag fals nu ar ajuta pe absolut nimeni. Adică pierderile ar fi uriașe pentru toate părțile.
Poate doar un act sinucigaș să împingă Federația Rusă (să provoace un incident la Zaporojie), dacă pe frontul ucrainean s-ar concretiza o potențială înfrângere (...) Însă, în momentul de față, cred că este folosită centrala de la Zaporoje ca instrument de șantaj din partea Moscovei", a comentat, la Antena 3 CNN, istoricul Tudor Curtifan, redactor-șef Defense România.
Foto: președinții bulgar și ucrainean, Rumen Radev și Volodimir Zelenski, s-au întâlnit la Sofia joi, 6 iulie 2023