Antena 3 CNN Actualitate Gabriel Oprea şi alte două persoane, sub urmărire penală în dosarul morții polițistului Gigină. DNA: ”Oprea a impus ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată”

Gabriel Oprea şi alte două persoane, sub urmărire penală în dosarul morții polițistului Gigină. DNA: ”Oprea a impus ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată”

3 minute de citit Publicat la 18:03 07 Dec 2016 Modificat la 18:03 07 Dec 2016

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, administratorul societăţii şi şeful echipei care efectua lucrări în zona în care s-a produs accidentul în care a murit poliţistul Bogdan Gigină sunt urmăriţi penal de procurorii DNA pentru ucidere din culpă, anchetatorii instituind şi sechestru pe bunuri ale acestora.

Potrivit unui comunicat al DNA, ca urmare a îndeplinirii cerinţelor legale şi constituţionale referitoare la efectuarea urmăririi penale faţă de persoane care au deţinut o funcţie ministerială la data faptelor, respectiv obţinerea avizului favorabil din partea preşedintelui României, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de fostul vicepremier Gabriel Oprea pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Sursa citată aminteşte că, în aceeaşi cauză, faţă de Oprea s-a dispus, pe 5 februarie, efectuarea urmăririi penale şi pentru infracţiunile de abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliţiei rutiere şi abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a beneficiat, în mod nelegal, de însoţirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliţiei rutiere.

În acelaşi dosar, anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale şi faţă de SC General MPM Impex SRL, Petre Mazilu, administratorul firmei, şi Adrian Corcodel, şef de echipă în cadrul societăţii, tot pentru ucidere din culpă.

Conform ordonanţei procurorilor, "în cauză există probe că la momentul producerii accidentului victima Bogdan-Cosmin Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului de Interne Oprea Gabriel; în momentul imediat anterior producerii accidentului victima circula cu o viteză de 84 km/h, în condiţii de vizibilitate redusă determinate de întuneric şi ploaie; dinamica producerii accidentului şi lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că victima nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea".

Faţă de aceste elemente de fapt, arată anchetatorii, s-a verificat caracterul ilicit şi culpabil al următoarelor acţiuni care au dus la decesul victimei, respectiv, prezenţa acestuia ca motociclist într-o coloană oficială, viteza de deplasare şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice şi modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil.

"Cu privire la primele două cauze, respectiv prezenţa victimei ca motociclist într-o coloană oficială, viteza de deplasare şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că aceste activităţi au fost determinate de către ministrul Gabriel Oprea, că acestea au un caracter ilicit şi că îi sunt imputabile acestuia", se mai arată în comunicat.

Concret, susţine sursa citată, conform probelor administrate se reţine că există suspiciunea rezonabilă că ministrul Gabriel Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcţia sa şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul lui Bogdan-Cosmin Gigină.

”Semnele de circulaţie nu erau reflectorizante și erau amplasate greșit”

Cu privire la cea de-a treia cauză - modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că aceasta este imputabilă societăţii comerciale General MPM Impex SRL, care executa pe suprafaţa carosabilă o lucrare la instalaţia subterană de gaze naturale, lui Petre Mazilu, administratorul firmei, şi lui Adrian Corcodel, şeful echipei care a efectuat lucrarea şi care a realizat semnalizarea acesteia.

Potrivit DNA, semnele de circulaţie nu erau reflectorizante şi erau amplasate la aproximativ 11,5 metri înainte de zona lucrărilor. Conform prevederilor legale, semnele de circulaţie trebuiau să fie reflectorizante, iar semnalizarea lucrărilor trebuia să înceapă cu 240 de metri înainte de locul acestora.

"Obligaţia de a asigura şi folosi semnalizare reflectorizantă şi de a o amplasa potrivit prevederilor normative în materie revine administratorului firmei General MPM Impex SRL Petre Mazilu şi şefului de echipă Adrian Corcodel", relevă ordonanţa procurorilor.

Familia polițistului Bogdan Gigină, daune de trei milioane de euro

Rudele lui Bogdan-Cosmin Gigină s-au constituit părţi civile în cadrul procesului penal, solicitând daune morale şi materiale în cuantum de aproximativ trei milioane de euro, indică DNA.

În vederea reparării pagubelor produse prin comiterea infracţiunilor care fac obiectul cauzei, arată DNA, s-a dispus şi instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aflate în posesia ori proprietatea lui Gabriel Oprea, inclusiv asupra bunurilor înstrăinate, după comiterea infracţiunilor, către membri ai familiei acestuia, a General MPM Impex SRL, a lui Petre Mazilu şi a lui Adrian Corcodel.

Etichete: DNA Gabriel Oprea
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole