Antena 3 CNN Conținut plătit Diversificarea culturilor: Reduce riscurile, crește veniturile

Diversificarea culturilor: Reduce riscurile, crește veniturile

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 10:38 16 Apr 2024 Modificat la 10:38 16 Apr 2024

Astfel, se diminuează riscul de pierderi datorate condițiilor nefavorabile de mediu dintr-o perioadă sau prețurilor mici de vânzare a bunurilor din recoltă și se pot obține și beneficii pentru solul cultivat.

Abordarea diversificării culturilor necesită însă cheltuieli suplimentare, în primul rând cu achiziția de semințe, fertilizatori și substanțe pentru tratamentul plantelor, pesticide, erbicide sau insecticide. În al doilea rând, este nevoie de lucrări diferite pentru întreținerea culturilor, care adaugă alte costuri în comparație cu tratarea unitară a unei singure culturi. Cu toate acestea, fermierii nu trebuie să renunțe la acest procedeu sănătos și recomandabil tuturor antreprenorilor din sectorul vegetal al agriculturii, soluția de finanțare putând fi reprezentată de un credit agricol.

Soluții de finanțare pentru aplicarea diversificării culturilor agricole

Pentru a putea acoperi cheltuielile pentru implementarea diversificării culturilor, fermierii pot apela la un credit agricol. Există mai multe opțiuni în acest sens pentru a putea beneficia de o strategie de finanțare adaptată nevoilor lor.

Creditul AgroInput pentru înființarea și întreținerea culturilor agricole se adresează fermierilor din sectorul vegetal, fie că vor să înființeze cultură mare (grâu, porumb, floarea soarelui, rapiță etc.), cultură specială (cartof sau sfeclă de zahăr), pomicultură sau viticultură. În funcție de tipul de cultură și de planul de diversificare a culturilor agricole, fermierii pot obține finanțare pentru achiziția inputurilor agricole (motorină, îngrășăminte și pesticide) și pentru obținerea banilor cash pentru orice alte cheltuieli neprevăzute. Perioada de creditare ține cont de ciclul de producție și poate ajunge până la 365 de zile.  

Creditul Flux Constant pentru orice cheltuială curentă din cadrul fermei se acordă atât pentru fermierii din sectorul vegetal, cât și pentru fermierii din sectorul zootehnic. Trebuie rambursat la recoltă, într-o perioadă de maximum un an cu posibilitate de prelungire la scadentă cu încă 365 de zile.

Creditul Avans Forward se acordă fermierilor care aleg să își valorifice recolta pe baza unui contract în avans pentru vânzarea producțiilor de grâu, rapiță, floarea-soarelui, porumb, cartof sau sfeclă de zahăr. Banii obținuți prin acest produs financiar reprezintă 70% din valoarea contractului de vânzare a recoltei, iar rambursarea se va face într-o singură rată corelată cu scadența contractului de vânzare.

Creditul Stoc Smart permite obținerea unei sume echivalente cu până la 80% din valoarea de piață a producției de grâu, rapiță, floarea-soarelui, porumb sau cartof, stocată în depozitele proprii sau la terți. Banii vor fi folosiți pentru orice nevoi ale afacerii din agricultură, inclusiv pentru achiziția de inputuri și pentru întreținerea culturilor diversificate. Pentru această soluție de finanțare, termenul scadent este data de 31 mai a anului următor accesării finanțării.

Beneficiile diversificării culturilor

Diversificarea agricolă este procesul de extindere a numărului și a varietății culturilor, animalelor sau produselor recoltate pe o fermă sau într-o regiune. Această strategie are ca scop minimizarea riscurilor asociate agriculturii și creșterea profitabilității sistemelor agricole.

Pentru fermieri, diversificarea este modalitatea de a se proteja împotriva riscurilor de a pierde întreaga recoltă și valoare a investiției agricole din cauza condițiilor meteorologice, a bolilor sau dăunătorilor plantelor. De asemenea, procedeul le permite agricultorilor să profite de oportunitățile de piață și să răspundă la cererea în schimbare a consumatorilor.

Diversificarea culturilor este legată și de rotația culturilor, o metodă prin care se păstrează sănătatea solului prin reducerea eroziunii, îmbunătățirea structurii acestuia și prevenirea epuizării nutrienților. Rotația culturilor ajută, de asemenea, la reducerea acumulării de dăunători și boli pe terenurile agricole, reducând astfel nevoia de pesticide și alte substanțe chimice.

La nivel macroeconomic, diversificarea culturilor asigură o aprovizionare constantă cu alimente a populației pe tot parcursul anului, reducând riscul de penurie de produse agricole în perioadele în care nu se obțin recolte.

Cu toate aceste avantaje, diversificarea culturilor este o strategie eficientă pentru reducerea riscurilor și sporirea veniturilor în agricultură. Metoda poate fi susținută cu succes prin accesarea variatelor opțiuni de finanțare agricolă disponibile, care oferă fermierilor resursele necesare pentru implementarea și menținerea unei producții agricole diversificate și durabile.

Etichete: advertorial
Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole