Antena 3 CNN Externe „Distrugem Ankara într-o noapte”. Un ministru grec amenință cu bombardarea Turciei cu F-35. Turcia scoate nave de luptă în Marea Egee

„Distrugem Ankara într-o noapte”. Un ministru grec amenință cu bombardarea Turciei cu F-35. Turcia scoate nave de luptă în Marea Egee

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Tensiunile au crescut în Marea Egee la un nivel nemaiîntâlnit din 2022, anunță publicația greacă Ekathimerini.

Turcia a desfășurat acolo cinci nave de război, la limita apelor teritoriale grecești, între insulele Kassos și Karpathos, precizează sursa citată.

Desfășurarea de forțe a Ankarei în sud-estul Mării Egee s-a făcut sub pretextul că ar fi fost încălcat platoul continental turc de către partea greacă.

Drept argument, Turcia a invocat prezența navei de cercetare Ievoli Relume, sub pavilion italian. Aceasta explorează viitoarea amplasare a unor cabluri maritime subacvatice pentru conexiunea electrică dintre Creta și Cipru, numită Great Sea Interconnector, GSI.

Anterior, guvernul turc formulase obiecții diplomatice față de prezența companiei italiene Teliri, implicată într-o operațiune de instalare a unor cabluri de fibră optică.

Escaladare în Marea Egee: turcii trimit nave de război, grecii trimit și ei vase de luptă

Inițial, Turcia a trimis două fregate și o corvetă, în vreme ce Grecia avea în zonă  o canonieră. Ulterior, Ankara a deplasat două nave lansatoare de rachete, iar grecii au răspuns trimițând o fregată.

Tensiunile au sporit și mai mult după o declarație a ministrului grec Adonis Georgiadis, care a invocat capacitățile avioanelor multirol F-35.

Grecia a decis să achiziționeze din SUA astfel de aparate, după ce Washingtonul a hotărât să nu le vândă Turciei, drept penalitate pentru decizia Ankarei de a se dota cu dispozitive anti-rachetă S-400 din Rusia, în anii din urmă.

Georgiadis l-a parafrazat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a amenințat că forțele sale "și-ar putea face apariția, brusc, într-o noapte" într-o confruntare cu Grecia.

Ministru grec: "Cu ce să vină turcii? Cu rablele lor de avioane?"

Ministrul grec a replicat că forțele țării sale ar putea apărea "într-o noapte la Ankara, distrugând totul".

"Nu spun că vom face asta, pentru că nu vrem, dar când Erdogan spune astfel de lucruri, mă umflă râsul. Veți veni într-o noapte în Grecia? Cu ce? Cu rablele voastre? Toată lumea știe că forțele aeriene ale Turciei sunt o nulitate", a spus el.

Declarația a fost amplu comentată în presa din Turcia, care a scris că ministrul grec "a întrecut măsura".

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile