Autorităţile, dar şi Organizaţia Naţiunilor Unite, estimează însă că numărul celor care îşi vor părăsi ţara va creşte în următoarea perioadă, pe măsură ce trupele ruse vor continua să avanseze pe teritoriul Ucrainei.
La vama Siret, în corturi se încălzesc zeci de suflete, mame şi copii care au fugit din Kiev.
Mii de refugiaţi continuă să intre zilnic în ţara noastră prin toate punctele de frontieră. Mulţi traversează Dunărea şi ajung în vama Isaccea.
Cu bagaje şi copii în braţe, oamenii sosesc epuizaţi şi înfricoşaţi de atacurile tot mai aprige ale armatei ruse.
Finalul de săptămână îi găsește pe drumuri pe refugiaţii care fug din Ucraina. Dacă altă dată, în weekend, oamenii se întâlneau în familie şi se strângeau în jurul mesei, iată că acum viaţa lor este total schimbată.
Bacul de la Isaccea funcţioneză fără oprire, ceea ce înseamnă că, în continuare, în jur de 2000 de refugiaţi ajung zilnic în vama Isaccea.
Cu greu îşi duc, într-o mână, bagajele, iar cu cealaltă îşi ţin copiii cât mai aproape.
Disperaţi de bombardamente, mii de oameni ajung zilnic şi în vama Sighetu Marmaţiei. Unii dintre ei sunt răniţi şi povestesc dramele prin care au trecut.
Prin vama de la Sighetul Marmatiei intră aproximativ 2.000 de refugiaţi, în fiecare zi, iar autoritățile se așteaptă la noi valuri de refugiaţi în zilele ce urmează.
La acest punct de frontieră, sute de voluntari oferă adăpost şi asistenţă medicală refugiaţilor din Ucraina.
Circa 1,4 milioane de oameni au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse în urmă cu zece zile, potrivit ultimelor date oferite de ONU sâmbătă.
Premierul României a anunţat că ţara noastră a cheltuit pentru gestionarea crizei refugiaţilor aproximativ 51 de milioane de lei, conform centralizării făcute împreună cu instituţiile implicate.
Nicolae Ciucă a cerut identificarea unei soluţii pentru sprijinirea voluntarilor persoane fizice care şi-au pus la dispoziţie locuinţele pentru refugiaţii ucraineni, prin rambursarea cheltuielilor zilnice pentru hrana de 20 de lei pe zi pentru fiecare refugiat.