Antena 3 CNN Externe Discuții despre un "NATO asiatic". Japonia invocă "cel mai dur mediu din timpul războiului" și vrea discuții cu partenerii din regiune

Discuții despre un "NATO asiatic". Japonia invocă "cel mai dur mediu din timpul războiului" și vrea discuții cu partenerii din regiune

de Georgiana Marina    |   

Noul ministru de externe al Japoniei, Takeshi Iwaya, a declarat miercuri că o arhitectură de securitate colectivă în regiune sau un "NATO asiatic" ar putea fi posibilă, scrie The Japan Times.

Cu toate acestea, Iwaya a subliniat că versiunea asiatică a NATO nu face parte dintr-un plan imediat.

Comentariile sale vin după ce noul prim-ministru ales, Shigeru Ishiba, a propus înfiinţarea unei versiuni asiatice a alianței militare NATO . Premierul nipon a solicitat, de asemenea, mai multe discuții între partenerii regionali cu privire la utilizarea descurajării nucleare americane.

Prim-ministrul japonez a vorbit şi despre o alianță de securitate Japonia-SUA mai echitabilă, inclusiv gestionarea comună a bazelor americane din Japonia și existența unor baze ale forței japoneze de autoapărare în Statele Unite.

Takeshi Iwaya, ministrul de externe al Japoniei: „Mediul din jurul Japoniei este acum cel mai dur din timpul războiului. Cred că cel mai important lucru (acum) este să construim o rețea multistratificată de relații cu țări și aliați care gândesc la fel. Am dori să ne consolidăm astfel puterea de descurajare.

În ceea ce privește versiunea asiatică a NATO, aceasta este, desigur, o idee pentru viitor, dar credem în continuare că ar trebui luată în considerare în timp și pe termen mediu și lung”.

Într-un semnal aparent că o astfel de grupare ar fi deschisă includerii unor rivali precum China, el a spus că ar fi ideal să se stabilească relații de securitate și de cooperare în Indo-Pacific și Asia, în care să fie primite toate țările. 

„Stabilitatea Asiei de Est contribuie într-adevăr la stabilitatea globală”, a adăugat el.

Subiecte în articol: japonia NATO Pacific Securitate
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile