Eurodeputaţii au subliniat importanţa cooperării globale pentru a opri răspândirea infecţiilor cu noul coronavirus.
În dezbaterea din Comisia pentru sănătate publică din Parlamentul European, directorul OMS a lăudat progresele făcute de Uniunea Europeană în lupta împotriva Covid-19. Eurodeputaţii au subliniat nevoia cooperării mai strânse între state, inclusiv pentru descoperirea şi producerea în masă a unui tratament salvator.
Un vaccin anti-Covid-19 ar putea intra pe piaţă în următorul an
„Învăţăm cu toţii în cel mai greu mod cât de important este să fim pregătiţi. Pandemia ne arată cât de esenţial este ca guvernele, la orice nivel, inclusiv la cel local, să îşi consolideze capacităţile de intervenţie, pregătire şi răspuns. Mai mult ca orice, pandemia ne arată că sănătatea şi siguranţa sanitară nu sunt un lux. Ele sunt fundamentul dezvoltării sustenabile, a stabilităţii şi siguranţei. În final, sănătatea nu reprezintă un cost, ci o investiţie.
Una dintre lecţiile pe care trebuie să le învăţăm este cea a investiţiei în pregătire şi în funcţii ale sănătăţii publice esenţiale, în special în asistenţa medicală primară. OMS a făcut apel către toate ţările să crească cheltuielile pentru asistenţa medicală primară până la cel puţin 1% din PIB, fie prin investiţii, realocări sau ambele”, a spus directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Europarlamentarii au subliniat şi importanţa tragerii la răspundere a OMS pentru greşelile făcute în gestionarea crizei sanitare. O comisie specială va începe curând activitatea şi va analiza acţiunile din ultimele luni ale Organizaţiei.
Directorul OMS: Găsiţi, izolaţi, testaţi şi trataţi fiecare caz şi căutaţi şi puneţi în carantină orice persoană de contact
Totodată, directorul OMS a făcut apel la alocarea mai multor resurse de către statele membre pentru combaterea pandemiei.
„Continuaţi să luaţi toate precauţiile pentru a opri transmiterea virusului şi să salvaţi vieţi. Găsiţi, izolaţi, testaţi şi trataţi fiecare caz şi căutaţi şi puneţi în carantină orice persoană de contact. Această metodă a dat roade în multe ţări. În al doilea rând, noi aşteptăm de la voi sprijin pentru statele din Africa, Caraibe şi Pacific.
Vă mulţumim pentru generozitatea voastră de până acum şi sper că ne veţi sprijini şi de acum înainte! UE se află într-o poziţie unică ca să asigure o direcţie globală care să definească noua normalitate, ca parte a efortului global de recuperare. Privim către voi să conduceţi modul în care vom reconstrui mai bine, mai ecologic, în timp ce voi vă veţi întări Uniunea”, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.
OMS avertizează asupra riscului ridicat al unei noi crize sanitare
Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a crescut alarmant în Europa după ce guvernele au început să renunţe la măsurile de distanţare.
OMS: Cooperarea, necesară pentru a învinge virusul