Antena 3 CNN Conferinţe Conferinţele România Inteligentă Directorul Hidroelectrica a anunțat investiții de 1,3 mld. euro în următorii 4 ani pentru echipamente și retehnologizare

Directorul Hidroelectrica a anunțat investiții de 1,3 mld. euro în următorii 4 ani pentru echipamente și retehnologizare

A.S.
2 minute de citit Publicat la 14:16 30 Oct 2024 Modificat la 14:17 30 Oct 2024

Vicepreședintele ANRE, Gabriel Andronache, a subliniat miercuri, în cadrul conferinței naționale România Inteligentă „Pregătiți de iarnă? rezervele de gaze și energie ale României – marea provocare”, importanța amplasării noilor capacități de producție cât mai aproape de zonele de consum pentru reducerea pierderilor. Karoly Borbely, directorul general al Hidroelectrica a anunțat un buget de 1,3 miliarde de euro pentru retehnologizare în următorii patru ani, iar modernizarea hidrocentralei Vidraru marchează o reînnoire strategică după 12 ani de stagnare în investițiile majore.

„Din punct de vedere al gazului, nu avem niciun fel de problemă. Referitor la întrebarea pe electricitate, că ar fi cât mai bine ca aceste capacități de producție care se instalează să fie cât mai aproape de zonele de consum. Da, ar fi ideal. În felul acesta ar scădea și consumul propriu tehnologic. Totodată, prin metodologia care a fost făcută pentru alocarea de capacitate pentru acele licitații există obligația atât pentru operatorul de transport și sistem, deci Transelectrica, cât și pentru distribuitori, ca până la momentul în care vor fi scoase la licitație să facă studii cu capacitățile exact cu zonele care sunt disponibile, pentru a putea să fie scoase la licitație”, a explicat Gabriel Andronache, vicepreședintele ANRE.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat modernizarea unui agregat de la hidrocentrala Bicaz, ceea ce a dus la creșterea randamentului și capacității de producție a Hidroelectrica.

„Foarte multe proiecte în curs de modernizare, retehnologizare și de mentenanță. Toată vara, gradul de disponibilitate a agregatului a fost foarte mare, trebuia să fim la dispoziția Transelectrica și n-am putut să facem mentenanță, dar acum am profitat de câteva luni și am făcut. Undeva în următorii 4 ani, avem un buget de 1,3 miliarde de euro pe care investim în echipamente, retehnologizări. (...) Trebuie să contabilizăm niște lucruri. Ani de zile, România a lipsit din investițiile strategice foarte mari. S-au făcut cu o lentoare foarte mare. Vedeți că nu mai avem aproape cu cine lucra, sunt câteva companii doar specifice care pot lucra.

(...) După 12 ani, s-a reușit semnarea contractului de retehnologizare de la Vidraru. Durează 7 ani să retehnologizăm echipamentele, sistemele de automatizare, electro-mecanice ș.a.m.d. Un an și jumătate proiectare, restul - montaj și teste. Retehnologizarea costă undeva la 188 de milioane de euro plus TVA și, bineînțeles, crește durata de viață undeva la peste 40.

Echipamentele și tot ce înseamnă sistemul energetic românesc au fost construite între anii 1966 și până în 90. După 90, foarte puține au fost date în folosință și care mai funcționează și astăzi. Trebuie să creștem capacitatea de producție energetic”, a spus Karoly Borbely, directorul general al Hidroelectrica.

Citește mai multe din Conferinţele România Inteligentă
» Citește mai multe din Conferinţele România Inteligentă
TOP articole