Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei România, sub urgia naturii. Directorul ANM anunţă ce avem de îndurat în perioada următoare

România, sub urgia naturii. Directorul ANM anunţă ce avem de îndurat în perioada următoare

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 21:27 04 Iul 2022 Modificat la 21:27 04 Iul 2022

Ne așteptăm și în următoarele zile să avem fenomene meteorologice extreme, de instabilitate atmosferică accentuată.

Mâine rămânem sub incidența a avertizării meteorologice de cod portocaliu pentru partea de vest, nord-est a țării, acolo unde și mâine temperaturile vor caracteriza o vreme caniculară, pentru că valul de căldură a fost în a fost persistent și de durată.

Vorbim de acest val de căldură, încă din data de 29 iunie cu siguranță și mâine în partea de vest a țării, ne vom apropia de valori care caracterizează, așa cum am spus, o vreme foarte călduroasă.

Vorbim de temperaturi resimțite care au depășit 40 41 de grade în condițiile în care gradul de umezeală în atmosferă a fost unul semnificativ, inclusiv în partea de sud a țării.

În Capitală, deși am înregistrat 36 de grade la nivelul temperaturii resimțite am înregistrat 38-39 de grade.

Dacă mâine vorbim de o vreme caniculară, în continuare în zonele de câmpie, cu cele mai ridicate valori în partea de vest, iar în restul țării, exceptând zona montană, vorbim de valori de până la 36 de grade Celsius, de miercuri vom mai consemna aceste valori de temperaturi doar în partea de sud-est a țării, pentru că o masă de aer rece va aborda zona țării noastre începând din partea de vest.

Miercuri în vestul țării nu vom mai depăși 28 de grade iată, valori cu 10 grade mai coborâte. Și nu în ultimul rând, de joi masa de aer rece se va putea extinde în toată țara.

Este posibil, într-adevăr, să vorbim chiar de valori care să se apropie de normele specifice, dar mai ales să fie considerate chiar la nivel local și sub acestea, pentru o lună a lui cuptor, în prima decadă.

Dar fenomenele de instabilitate, cu tot schimbul de masă de aer și diferențele de temperaturi, iată de 10 grade vor fi mai mari, cu atât intensitatea acestora va fi una semnificativă.

Mâine și așa cum am făcut-o de fiecare dată și mai ales miercuri vom actualiza alertele meteorologice și cu siguranță vom emite noi mesaje meteorologice, mai ales pentru fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată.

Sigur că da, alegând codul de culori în funcție de datele meteorologice de care le vom avea în cadrul Consiliului de Prognoză și sigur, da, decizând în consecință", a spus Elena Mateescu, directorul ANM la Sinteza Zilei de la Antena 3. 

ANM, prognoza meteo pentru luna iulie 2022

Cu siguranță vorbim de fenomene specifice instabilității atmosferice, fenomene extreme averse torențiale care pot depăși, pe segmente foarte scurte de timp, cantități de 50-60 de litri pe metru pătrat așa cum am avut în ultimele 48 de ore când am emis, iată, deja în primele zile ale lunii lui cuptor până în prezent, 12 avertizări meteorologice de tip nowcasting de cod roșu luând în considerare tocmai aceste situații.

40-60 de litri pe metru pătrat sau peste 60 de litri pe metru pătrat ne apropiem de media climatologică a unei luni iunie în țara noastră.

Așadar, putem să considerăm efectul unul de scurgere semnificativă și care nu poate asigura, în magazinare a apei în sol în totalitate, astfel încât deficitul mare de apă să poată fi compensat.

Ne așteptăm, într-adevăr, ca să avem aceste precipitații în următoarea perioadă.

Observăm, în special în zonele de munte, dar și în partea de sud-vest, vest, nord a țării. Din păcate pentru zona de sud-est și chiar sudul Moldovei, cantitățile, chiar dacă se vor situa în limite de 20-40 de litri, cu siguranță acestea nu pot compensa seceta pedologică extremă de lungă durată.

Practic, de la începutul anului agricol curent, din 1/09/2021 și până în prezent, mai ales că, exceptând această săptămână când observăm o tendință spre excedent a cantităților de precipitații în următoarele săptămâni rămân în continuare cu un semnal pentru un deficit de precipitații.

Și nu în ultimul rând, trebuie să analizăm și faptul că valorile de temperaturi caniculare, în condițiile în care precipitațiile sunt insuficiente, creează din nou stare de disconfort termic și la nivelul solului și al plantelor, pentru că, într-adevăr, culturile de porumb și floarea-soarelui în această perioadă au un consum maxim de apă de 10-11 milimetri pe zi, în condițiile în care nu avem această cantitate după o secetă extremă de lungă durată, cu siguranță valorile respective nu pot compensa, din păcate, ceea ce ar trebui să înregistrăm la nivelul solului în acest moment bun.

Ne vom întoarce la temperaturi ridicate şi la zile secetoase. Vara 2022 a debutat cu recorduri", a mai spus Elena Mateescu, directorul ANM, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3. 

Citește mai multe din Sinteza zilei
» Citește mai multe din Sinteza zilei
TOP articole