Antena 3 CNN Actualitate Directorul INFP: "Cutremurul de marţi din Gorj a avut 94 de replici"

Directorul INFP: "Cutremurul de marţi din Gorj a avut 94 de replici"

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 10:27 15 Feb 2023 Modificat la 10:49 15 Feb 2023

"Ieri, cutremurul de 5.7 a fost urmat de 94 de replici până în prezent", a anunţat directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu.

Intensitatea seismului de ieri din Gorj a fost de 6-7 grade şi au fost localităţi unde intensitatea a depăşit chiar 7, a mai precizat şeful INFP.

"Seismul s-a simţit pe o arie mare, până în Serbia, Ungaria, Cluj, zona de nord a României", a completat Constantin Ionescu.

Specialiştii spun că nu exclud, în perioada următoare, o replică de 4 grade a acestui cutremur.

Citeşte şi: Ce trebuie să conţină rucsacul de urgenţă în caz de cutremur. DSU: "Ne ajută să supravieţuim 3-5 zile, după un seism major"

În plus, ei anunţă că o aparatură specială pentru monitorizarea cutremurelor va fi trimisă către Inspectoratul de situaţii de urgenţă din Gorj, pentru a fi montată în zonele seismice.

Specialiştii de la INFP au mai spus miercuri, în conferinţa de presă, că nu există nicio metodă de a face predicţii în ce priveşte cutremurele nicăieri in lume, nu numai în România.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,6 a avut loc marți în România, potrivit unui raport al Institutului seismologic american USGS, și a fost resimțit în țările vecine precum Bulgaria și Serbia.

Rapoartele locale și postările pe rețelele de socializare au indicat pagube minore aduse clădirilor și mașinilor din România.

Cutremurul s-a produs la ora 15:16 (13.16 GMT) la o adâncime de 10 kilometri (șase mile) în județul Gorj din sud-vestul României, a anunțat Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS) pe site-ul său.

Luni, aceeași zonă a României a fost lovită de un cutremur de magnitudine ceva mai mică, fără a provoca pagube sau răniţi.

Cutremurele nu au legătură cu seismul mortal care a lovit Turcia și Siria săptămâna trecută, a anunţat marți Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP) din România.

România se află pe mai multe falii seismice, iar experții au subliniat potenţialul seismic ridicat al ţării.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole