Antena 3 CNN Actualitate Director general pe siguranța alimentelor, despre produsele din import tratate cu pesticide: ”În ultima lună am confiscat peste 80 de tone de legume și fructe”

Director general pe siguranța alimentelor, despre produsele din import tratate cu pesticide: ”În ultima lună am confiscat peste 80 de tone de legume și fructe”

Adelina Miron
2 minute de citit Publicat la 23:31 13 Iul 2021 Modificat la 23:48 13 Iul 2021

„Aș vrea să aduc câteva precizări la ceea ce spunea doamna doctor Nițescu, dar aș pleca în primul rând de la ce spunea domnul ministru al Agriculturii. Dumnealui împreună că cu domnul președinte al ANSVSA luna trecută au dispus un control fulger în ceea ce înseamnă importul de legume și fructe, atât control documentar, cât și recoltare de probe.

Au fost efectuate în jur de 480 de controale la diferiți operatori care fac import de legume și fructe și au fost retrase de pe piață cantități importante de legume și fructe. Doar în ultima lună am confiscat peste 80 de tone de legume și fructe. Doar astăzi s-au confiscat 40 de tone de fructe cu proveniență din import. Aceste fructe în speță au fost din Turcia, dar ele provin din diferite state, țări terțe. Astăzi au fost retrase de pe piață în jur de 4-5 tone de mărar, cu proveniență Egipt.”, a spus Mihai Ponea.

Directorul general pe siguranța alimentelor în cadrul ANSVSA a mai precizat că în București se construiește un nou institut de igienă și sănătate publică, dedicat pesticidelor.

„Rolul nostru este să verificăm tot ceea ce intră în România. Aș vrea să fac o precizare din ceea ce spunea doamna doctor Nițescu în ceea ce privește raportul ESA (n.r. Autpritatea Europeană pentru Siguranța Alimentului). Dintre toate țările europene, din cele 100.000 de probe, aproximativ 6.000 de probe, dublu față de alte state europene, România recoltează probe din țări terțe. Sunt câteva mii de probe într-un an, nu câteva sute.

Acum o lună am deschis în România un laborator foarte important la Constanța, iar astăzi la București se construiește, până în iarnă este gata, un nou institut de igienă și sănătate publică, dedicat pe pesticide. În ultima perioadă, în colaborare chiar cu Institutul ICA, desfășurăm o serie de controale și de recoltări de probe.

Regulamentul european 1793 prevede un procent obligatoriu de recoltare de probe pe care trebuie să le efectueze statul, până la 20%, iar restul îl fac operatorii în programul lor de autocontrol.”, a adăugat Mihai Ponea.

Conf.univ.dr. Maria Nițescu, specialist în Igiena Alimentației și Nutriției, a vorbit în această seară la Antena 3 despre raportul ESA privind prezența pesticidelor în produsele animale și vegetale.

„Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentului a publicat anul acesta în luna februarie raportul pe pesticide pentru anul 2019 și acolo sunt prezentate rezultatele tuturor probelor recoltate la nivel de Uniune Europeană din alimente de origine animală și animale de origine vegetală, inclusiv rezultatele programului de control pe pesticide, derulat an de an. 

Am fost surprinsă să văd că la nivel european au fost recoltate în total pentru depistarea pesticidelor aproximativ 100.000 de probe de legume, fructe și origine animală, în speță s-a pus accentul pe lapte, produse lactate și grăsimea de porc. Având în vedere faptul că aceste pesticide se acumulează în țesutul gras atunci când animalele consumă furaje care au fost tratate cu pesticide. Din cele aproape 100.000 de probe, doar 1,3% din aceste probe au fost declarate neconforme în sensul că aveau pesticide peste nivelul maxim admis.”, a spus Maria Nițescu. 
 

 

Etichete: fructe legume import
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole