Antena 3 CNN Externe Dintre toți aliații Rusiei, Ucraina se teme cel mai mult de Coreea de Nord: „E critic pentru noi”

Dintre toți aliații Rusiei, Ucraina se teme cel mai mult de Coreea de Nord: „E critic pentru noi”

de Bianca Chirilă    |   

Printre aliaţii Moscovei, Coreea de Nord reprezintă „cea mai mare problemă” pentru Kiev din cauza livrărilor masive de obuze de artilerie către Rusia care le foloseşte pe frontul din Ucraina, a afirmat sâmbătă şeful serviciului de informaţii militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Dintre toţi aliaţii Rusiei, cea mai mare problemă a noastră este Coreea de Nord, pentru că, odată cu volumul de produse militare pe care le furnizează, acestea afectează cu adevărat intensitatea luptelor”, a declarat el în cursul conferinţei Yalta European Strategy la Kiev.

Autorităţile nord-coreene „furnizează volume uriaşe de muniţie de artilerie (...) acest lucru este critic pentru noi”, a declarat influentul general Budanov.

„Din păcate, (...) nu putem face nimic deocamdată. Faptul că furnizează şi rachete balistice este neplăcut, dar mai puţin grav din cauza cantităţii mai mici”, a asigurat generalul Budanov.

Statele Unite şi Coreea de Sud au acuzat Phenianul că furnizează Rusiei muniţii şi rachete pentru a sprijini invadarea Ucrainei, declanşată în februarie 2022.

Phenianul respinge acuzaţiile

Phenianul respinge aceste acuzaţii, dar organizaţia de anchetă Conflict Armament Research a afirmat săptămâna aceasta că analizele resturilor arată că „rachete produse în acest an în Coreea de Nord sunt folosite în Ucraina”.

Budanov a mai afirmat că Rusia a „făcut progrese considerabile” în producţia de rachete balistice Iskander şi a crescut „de câteva ori” numărul de bombe ghidate cu planare, arme pe care armata rusă le foloseşte pentru a lovi ţinte civile şi militare în Ucraina.

„Vedem acum în mod clar utilizarea masivă a rachetelor Iskander-M” în întreaga Ucraină, în timp ce „bombele ghidate reprezintă o problemă uriaşă în prima linie a frontului” unde sunt lansate împotriva trupelor ucrainene, a spus el.

Subiecte în articol: Coreea de Nord Război Ucraina Rusia arme
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile