Cristina Țopescu a dezbătut, în ediția de sâmbătă a emisiunii Dincolo de Știri, scandalul iscat în jurul cărții scrise de gimnasta Maria Olaru.
Un moment emoționant a avut loc în platou, când realizatoarea emisiunii, Cristina Țopescu, l-a introdus în discuție pe comentatorul sportiv Cristian Țopescu, tatăl ei.
“Îl avem acum la telefon pe Cristian Țopescu, cu care voi vorbi ca de la jurnalist la jurnalist, ca de la un jurnalist care nu a făcut niciodată jurnalism sportiv la un jurnalist foarte competent în materie și un om foarte apropiat de gimnastică. Bună seara, domnule Țopescu!”
“Bună seara, Cristina!”
Cristian Țopescu a explicat că a fost martor la foarte multe momente marcante din istoria gimnasticii românești și a explicat că regretă că societatea este din nou dezbinată în două tabere separate.
De mulți ani știu ce se întâmplă în gimnastica feminină românească. Am avut șansa să comentez, în 1976 succesul Nadiei Comăneci la Montreal, prima notă de 10 din istoria acestui sport, apoi campionatele mondiale de la Strasbourg, din 1978 și Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980. Timp de 28 de minute, am comentat fără să știu ce discutau între ele arbitrele de concurs, după evoluția la bârnă a Nadiei Comăneci. După Revoluție, am fost alături de fetele noastre și de antrenorii Octavian Belu și Mariana Bitang. Mă întrsitează faptul că, după atâția ani frumoși, șase campionate mondiale câștigate și cinci campionate europene, acum lumea gimnasticii s-a împărțit, din cauza unei cărți, în pro și contra Mariei Olaru. Fără să comentez afirmațiile Mariei, știu că violența fizică și de limbaj mai ales există în gimnastică încă de când Nadia Comăneci era antrenată de Bela Karoly. Am asistat la un antrenament condus de soții Karoly și atunci când Bela a ridicat tonul la Emilia Eberle, acesteia i-au dat lacrimile. Se poate vorbi mult despre violență în societatea de ieri și de azi.
“După ratarea calificării la Jocurile Olimpice de la Rio, ce s-ar mai putea spune după acest eșec dureros? Este un moment trist pe care mulți dintre noi l-am anticipiat. Știam că într-o zi vom ajunge aici. Că nu mai avem sportive, că nu mai avem antrenori și cei care încă mai sunt sunt plătiți foarte prost, în timp ce în celelalte țări a continuat să se dezvolte. Este o lecție din care avem numai de învățat, dacă vrem ca gimnastica s nu se stingă definitiv. Tot ce avem de făcut este să începem să facem ceva,” a explicat Cristian Țopescu.