Antena 3 CNN Meteo Dimineață de iarnă în România. La ora 8:00 au fost temperaturi negative chiar și în București

Dimineață de iarnă în România. La ora 8:00 au fost temperaturi negative chiar și în București

D.C.
3 minute de citit Publicat la 10:24 18 Oct 2024 Modificat la 10:56 18 Oct 2024

Vineri dimineață, la ora 8:00, s-au înregistrat temperaturi negative în mai multe zone din țară, inclusiv în București. De altfel, meteorologii au estimat că la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie temperaturile vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă. În timp ce la Miercurea Ciuc temperatura a fost de -6 grade, la București, Stația meteo Băneasa a înregistrat o temperatură de -1 grad Celsius. 

Temperaturile negative înregistrate vineri, 18 octombrie, la ora 8:00

  • -6 grade Miercurea Ciuc
  • -5 grade Întorsura Buzăului
  • -5 grade Topliţa
  • -5 grade Joseni
  • -5 grade Obârșia Lotrului -4 grade Câmpeni
  • -4 grade Poiana Stampei
  • -3 grade Braşov
  • -3 grade Sfântu Gheorghe
  • -3 grade Dumbrăveni
  • -2 grade Târgu Mureș
  • -2 grade Rădăuţi
  • -2 grade Târgu Lăpuș
  • -1 grad Bacău
  • -1 grad București Băneasa

La Miercurea Ciuc, temperatura a fost chiar mai scăzută între orele 6:00 și 7:00. Staţia meteo de aici a înregistrat o minimă de minus 7,6 grade Celsius, cea mai scăzută temperatură consemnată la nivel naţional.

Meteorologul previzionist de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania-Sud Sibiu, Ovidiu Câmpean, a declarat, pentru AGERPRES, că această valoare a fost înregistrată între orele 06:00 şi 07:00 şi a fost determinată de o masă de aer rece şi un regim anticiclonic, condiţii normale pentru această perioadă.

Şi în celelalte localităţi harghitene s-au înregistrat temperaturi negative şi a căzut brumă.

Potrivit lui Ovidiu Câmpean, la Topliţa au fost minus 5,3 grade Celsius, la Joseni s-au înregistrat minus 4,9 grade, în vreme ce la Odorheiu Secuiesc s-a consemnat o valoare de minus 1,8 grade Celsius.

De asemenea, a fost înregistrat şi fenomenul de inversiune termică, la staţia de munte Bucin temperatura fiind mai ridicată, de minus 1,9 grade Celsius.

Aceste temperaturi sunt sub medie, fiind mai rece decât normalul perioadei, dar nu este ceva neobişnuit pentru judeţul Harghita.

De altfel, cea mai scăzută temperatură a zilei de 18 octombrie la Miercurea-Ciuc a fost în anul 1988, când s-au înregistrat minus 11 grade Celsius.

Meteorologul a precizat că, în zilele următoare, vremea rămâne rece dimineaţa şi frumoasă ca aspect în cursul zilei, fără să se înregistreze precipitaţii, iar apoi va încălzi treptat, dar dimineţile vor fi tot răcoroase.

"Practic, va fi o toamnă frumoasă, dar rece dimineaţa", a conchis acesta.

Temperaturi mai scăzute decât cele normale la sfârşitul lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie

Meteorologii estimează că temperaturile vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă la sfârşitul lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie, după care se vor apropia de valorile specifice perioadei, iar spre mijlocul lunii viitoare se vor situa uşor peste acestea. În prima jumătate a lunii noiembrie, cantităţile de precipitaţii se vor afla în jurul celor normale pentru acest interval.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 2004-2023.

Săptămâna 21-28 octombrie

Valorile termice vor fi uşor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a ţării.

Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar la nivelul întregii ţări.

Săptămâna 28 octombrie - 4 noiembrie

Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

Cantităţile de precipitaţii vor fi uşor excedentare în regiunile extracarpatice, dar şi local deficitare în nord-vest, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Săptămâna 4-11 noiembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări.

Săptămâna 11-18 noiembrie

Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări

Citește mai multe din Meteo
» Citește mai multe din Meteo
TOP articole