Antena 3 CNN Actualitate Dilema unui român a ajuns virală pe internet: "E adevărat că nu ai voie să circuli prin Grecia cu o canistră în maşină?" Ce răspunsuri a primit

Dilema unui român a ajuns virală pe internet: "E adevărat că nu ai voie să circuli prin Grecia cu o canistră în maşină?" Ce răspunsuri a primit

Gabriel Dano
4 minute de citit Publicat la 17:39 14 Iun 2022 Modificat la 17:39 14 Iun 2022

Românul precizează ca ar fi vorba de o canistră specială pentru transportul combustibililor.

"Fiţi amabili, este adevărat că nu ai voie să circuli prin Grecia cu o canistră în maşină? Nici măcar una singură, metalică, fabricată în Germania şi cumpărată din H****** ?
Au spus la TV că vameșii te acuză de trafic de produse petroliere, dacă ai o canistră la tine; mie mi se pare chiar exagerat... şi nu cred că este adevărat... ştie cineva vreun articol de lege?".

"Până pleci în vacanță s-ar putea să fie la ei mai ieftină ca la noi",  "Pentru ce ai căra o canistră după tine? În Grecia e cam la fel ca la noi. La noi e 9 și la ei e 10 lei. Cari 50 de liltri după tine pentru 50 de lei diferență...buna afacere", "Noi am avut anul trecut. Nu ne-a întrebat nimeni. Recunosc că n-am știut", "Dar de ce vă trebuie complicații? La diferență de maxim 40 centi? Să mai și miroasă în mașina", sunt doar câteva dintre răspunsurile internauților la dilema românului. 

Potrivit Codului rutier din Grecia, "introducerea de produse petroliere în orice fel de recipient se consideră contrabandă - dosar penal și indisponibilizarea autovehiculului".

Noile modificari ale Codului Rutier din Grecia valabile in 2019

Șoferii români care se pregatesc de vacanță în Grecia ar trebui să cunoască cele mai importante prevederi ca să nu riște amenzi uriașe.

1. Neutilizarea centurii de siguranta sau a castii de protectie pentru motociclisti se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de inmatriculare ale vehiculului pentru o perioada de 60 de zile.

2. Utilizarea telefonului mobil de catre conducatorul auto in mers, fara dispozitiv Bluetooth sau fara ca telefonul sa fie plasat in loc special pentru activarea difuzorului se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de inmatriculare ale vehiculului pentru o perioada de 60 de zile.

3. Conducerea autovehiculului de catre o persoana avand ο concentratie de alcool de:

  •     0,50-0,80 g/l ȋn sange sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sanctioneaza cu amenda de 200 euro si imobilizarea autovehiculului;
  •     0,80-1,10 g/l ȋn sange sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sanctioneaza cu amenda de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile si imobilizarea autovehiculului;
  •     peste 1,10 g/l ȋn sange sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sanctioneaza cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioada de 180 de zile, cu inchisoare de minimum doua luni, amenda de 1.200 euro, ridicarea placutelor de ȋnmatriculare pentru o perioada de la 10 zile pana la 6 luni (ȋn baza deciziei instantei competente) si imobilizarea autovehiculului.

Conducatorii auto care recidiveaza in termen de 2 ani si care sunt depistati avand o concentratie de alcool in sange de peste 1,10 g/l sunt sanctionati cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioada de 5 ani, cu inchisoare de cel putin 6 luni, amenda de 2.000 euro, ridicarea placutelor de ȋnmatriculare de la 10 zile pana la 6 luni (ȋn baza deciziei instantei competente) si imobilizarea autovehiculului.

4. Depasirea limitei de viteza cu peste 30 km/ora se sanctioneaza cu amenda de 350 euro si ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

5. Nerespectarea culorii rosii a semaforului se sanctioneaza cu amenda de 700 euro si ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.

6. Νerespectarea semnificatiei indicatorului „STOP la intersectie” se sanctioneaza cu o amenda de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de inmatriculare ale vehiculului timp 20 de zile.

7. Efectuarea de manevre periculoase se sanctioneaza cu amenda de 700 euro si ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum si a placutelor si a certificatului de inmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.
8. Stationarea - parcarea ilegala se sanctioneaza cu amenda de 40-150 euro, dupa caz, si ridicarea permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de inmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

9. Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu handicap sau parcarea in locuri destinate persoanelor cu handicap se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de inmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

10. Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgenta, indiferent de durata, se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de inmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

11. Circulatia constanta a camioanelor grele si a autobuzelor pe banda din stanga sau utilizarea acestei benzi pentru depasiri care surprind soferii care circula de drept pe aceasta banda se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

12. Aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substante care polueaza sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv tigarile, se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de inmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

13. Plata a jumatate din cuantumul amenzii in termen de 10 zile a fost abrogata. Amenda se plateste in termen de 15 zile la Posta Elena sau la sediul primariei pe raza careia se afla sectia de politie rutiera care aplica amenda.

 

Etichete: Grecia
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole