Antena 3 CNN Actualitate Educație Digitalizarea evaluărilor a început cu stângul: Sute de elevi au copiat cu ajutorul IA. Probele vor fi reluate

Digitalizarea evaluărilor a început cu stângul: Sute de elevi au copiat cu ajutorul IA. Probele vor fi reluate

de Ioana Coman    |   

Digitalizarea evaluărilor a început cu stângul. Mai bine de jumătate dintre elevii din Timiş care au susţinut vineri examenul iniţial la istorie au încercat să copieze, ieşind de pe pagina cu testul şi utilizând inteligenţa artificială pentru a afla răspunsurile. Proba la Biologie de azi a fost amânată din această cauză, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean a impus noi reguli, dar şi reluarea probelor.

Testările iniţiale reprezintă o modalitate prin care profesorii află cu ce cunoştinţe au rămas elevii în urma vacanţei. Anul acesta, în Timiş, evaluările au fost susţinute, în premieră, în format electronic, şi, deşi notele nu se trec în catalog, sute de elevi au încercat să copieze, motiv pentru care, testele vor fi reluate.

Sorin Ionescu, director de liceu: Am suspendat-o. Ce au văzut cei din centrală este că un număr de aproximativ 400 de elevi din 709 deschisese o a doua fereastră e dispozitiv.

Concret, elevii au ieşit de pe site-ul pe care se susţinea testul şi au folosind aplicaţii bazate pe inteligenţa artificială pentru a afla răspunsul corect la întrebări.

 Aura Danielescu, inspector general ISJ Timiş: Am luat în considerare aspecte care să ne pună probleme, însă cred că nu am fost atât de bine pregătiți să preîntâmpinăm toate ideile elevilor noștri. Copiii s-au folosit de maimulte aplicații, de ChatGPT, și au încercat să obțină răspunsuri ca să aibă punctaj maxim.

Unii profesori, însă, susţin că încercarea elevilor de a copia este de fapt una dintre consecinţele sistemului educaţional din România.

Sorin Ionescu, director de liceu: Învățământul românesc e axat pe concurență, mai puțin pe ideea de cooperare și lucru în echipă. De mici, în sistemul de învățământ din România sunt învățați pe competițe, pe note.

Amânarea examenului nu a fost pe placul elevilor care se considera victime ale celor care au încercat să trișeze.

Inspectoratul Scolar Judetean Timiş anunţă că elevii care vor fi prinşi că trişează şi la următoarele examene vor fi blocaţi în platforma în care se susţin evaluările

Subiecte în articol: elevi digitalizare evaluari texte examene
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile