În cele ce urmează, vom vorbi despre:
-
Beneficiile uleiului de pește;
-
Diferențele dintre uleiul de pește și uleiul de cod;
-
Produse recomandate.
Uleiul de pește are multiple beneficii asupra sănătății, datorită acizilor grași Omega-3 pe care îi conține: acidul acidul docosahexaenoic (DHA) şi acidul eicosapentaenoic (EPA).
Uleiul de pește provine din țesuturile peștelui gras (cum ar fi somon, ton, păstrăv, macrou, hering etc.). De fapt, 30% din uleiul de pește reprezintă un conținut pur de acizi grași Omega-3.
Acizii grași DHA și EPA sunt benefici, în primul rând, pentru funcționarea normală a sistemului nervos, având în vedere pentru că se regăsesc inclusiv la nivelul creierului, în membranele celulare ale neuronilor. Uleiul de pește mai are un rol important în susținerea:
-
Sănătății inimii;
-
Sănătății pielii;
-
Sănătății ficatului;
-
Sănătății mintale: previne dezvoltarea tulburărilor mintale pentru persoanele care prezintă risc de a le dezvolta, reduce simptomele schizofreniei și ale tulburării bipolare;
-
Vindecării afecțiunilor inflamatorii și reducerea durerii asociate cu artrita reumatoidă;
-
Sarcinii, alăptării;
-
Dezvoltării sănătoase a creierului.
Uleiul de cod este un tip de ulei de pește care provine din ficatul de cod (pește regăsit cu precădere în oceanele Atlantic și Pacific). Totuși, uleiul de pește și uleiul din ficat de cod prezintă o serie de diferențe:
Spre deosebire de uleiul de pește, uleiul de cod conține mai multe vitamine, pe lângă acizii grași Omega-3, ceea ce îl face și mai benefic asupra sănătății noastre:
-
Vitamina A: care contribuie la funcționarea normală a sistemului cardiovascular și al celui imunitar, la menținerea sănătății ochilor, a pielii și a mucoaselor organismului;
-
Vitamina D: care contribuie la menținerea sănătății sistemului osos și a dinților, la funcționarea normală a sistemului imunitar;
-
Vitamina E: care contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, reducând apariția bolilor cardiovasculare.
De asemenea, uleiul din ficat de cod are următoarele efecte:
-
Are proprietăți antiinflamatorii;
-
Reduce riscul apariției diabetului de tip I și II;
-
Previne apariția afecțiunilor care afectează tractul respirator superior;
-
Menține trigliceridele la un nivel scăzut;
-
Menține tensiunea arterială la un nivel normal;
-
Crește ușor nivelul colesterolului HDL (cunoscut ca fiind „colesterolul bun”);
-
Susține sănătatea vaselor de sânge;
-
Reduce anxietatea;
-
Reduce durerea asociată cu artrita;
Contribuie la dezvoltarea normală a creierului fătului în timpul sarcinii
Această diferență se referă la sursa de proveniență a peștelui din care este extras uleiul. Oceanele se confruntă cu un nivel amenințător al poluării, astfel că există riscul ca peștele să ajungă să conțină metale și alte substanțe nocive care pot afecta calitatea uleiului extras.
Deoarece atunci când vorbim despre uleiul din ficat de cod este implicat ficatul (organ responsabil cu detoxifierea), au fost dezvoltate anumite proceduri care purifică uleiul de cod de toxine (acest lucru fiind menționat pe etichetă), făcându-l adecvat pentru a fi consumat.
Organismul uman nu poate produce acizi grași Omega-3 în mod natural, de aceea este nevoie ca aceștia să fie incluși în dietă atât prin alimentație, cât și prin administrarea unor suplimente naturale care conțin ulei de pește.
Aportul optim de acizi grași Omega-3 este recomandat mai ales în cazul copiilor, pentru a sprijini o dezvoltare armonioasă. Produsele recomandate pentru aportul de acizi grași sunt:
Omega-3 cu aroma tutti-frutti conține ulei de ficat de cod arctic norvegian. Acesta furnizează necesarul zilnic de Omega-3 și de vitaminele A, D și E pentru copiii care au cel puțin 3 ani.
Uleiul de ficat de cod Möller’s conține acidul DHA, care contribuie la dezvoltarea normală a sistemului nervos și a vederii, în timp ce Vitamina D ajuta la absorbția și utilizarea normală a calciului, contribuind astfel la menținerea unui sistem osos normal.
O linguriță (5 ml) de ulei de ficat de cod Möller’s conține 1,2 g acizi grași naturali Omega-3 din pește (DHA și EPA), alături de vitaminele D, A și E. Efectul benefic asupra funcționării normale a inimii se obține în condițiile unui consum zilnic de 250 mg EPA și DHA, iar efectul benefic asupra funcționării normale a creierului se obține în condițiile unui consum zilnic de 250 mg DHA.
Ca mod de administrare, doza zilnică recomandată pentru copiii de peste 3 ani și adulți este de 5 ml (1 linguriță/zi). De asemenea, acest ulei de ficat de cod se poate folosi în siguranță în timpul sarcinii și alaptării.
Ulei din ficat de cod Lysi, cu aromă lămâie și mentă
Beneficiile în cazul consumului de cu aromă lămâie și mentă:
-
Contribuie la îmbunătățirea funcției cognitive;
-
Îmbunătățește activitatea inimii;
-
Contribuie la sănătatea sistemului cardio-vascular;
-
Sprijină normalizarea nivelului trigliceridelor și colesterolului;
-
Ajută la menținerea sănătății articulațiilor;
-
Contribuie la menținerea acuității vizuale;
-
Crește imunitatea și vitalitatea organismului.