Antena 3 CNN Actualitate Contradicții uriașe între datele oficiale COVID. De unde apar, de fapt, aceste diferențe

Contradicții uriașe între datele oficiale COVID. De unde apar, de fapt, aceste diferențe

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 14:50 22 Oct 2020 Modificat la 14:50 22 Oct 2020

Diferențele între raportări sunt uriașe, ajungând până la 1,000 de cazuri zilnice. 

În replică, Grupul de Comunicare Strategică a comunicat celor de la Edupedu că sistemele de raportare sunt complet diferite, motiv pentru care apar astfel de diferențe. 

Ludovic Orban: Numărul de persoane dintr-o localitate în baza caruia se decide indicele este cel care există la Evidența Populației

”Și domnul ministru Vela, și domnul Tătaru, și eu am declarat public că numărul de persoane dintr-o localitate în baza caruia se decide indicele este cel care există la Evidența Populației. Se știe că săptămânal, în ziua de luni, se actualizează pe baza datelor de la Evidența Populației, numărul de cetățeni dintr-o localitate. 

Ludovic Orban: Vă rog să nu mai tolerați ca angajați din INSP să furnizeze informații publice care nu respectă deciziile noastre

De ce trebuie ținut cont de acest indice? Pentru că acesta este cel mai aproape de realitate. Pentru că Evidența Populației știe foarte clar cine are buletin, domiciliu și cine are rezidență în localitatea respectivă. Vă rog să nu mai tolerați ca angajați din INSP să furnizeze informații publice care nu respectă deciziile noastre. 

Tocmai din acest motiv am decis împreună cu Ministerul de Interne, să înscriem foarte clar acest lucru în anexa Hotărârii de Guvern, să se știe limpede că indicele se calculează raportat la populația care este actualizată săptămânal de către Evidența Populației”, a încercat Ludovic Orban să explice aceste diferențe.

INSP nu mai anunță rata de incidență a cazurilor de coronavirus

După scandalul de săptămâna trecută, când INSP a anunțat creșterea incidenței de îmbolnăvire de peste 3 la mia de locuitori, în timp ce Grupul de Comunicare Strategică a anuțat o rată de până în 3, INSP scoate din informarea săptămânală această rată.

Astfel, în acest moment, în raportarea emisă de INSP nu se mai poate găsi rata de incidență pe fiecare județ, nu se mai găsesc raportate nici măcar focarele care apar în diferite zone ale țării. 

DSP-urile raportează direct către Comitetele pentru Situații de Urgență

Exlicația celor de la INSP este faptul că nu mai este în atribuția lor să comunice această rată de incidență, ci cei de la Direcțiile de Sănătate Publică raportează direct către cei de la Comitetele pentru Situații de Urgență toate aceste cifre. 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole