Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Tot ce trebuie să știm despre dieta vegetariană. Dr. Vasilescu: "Există riscul de deficit de calciu şi vitamina D”

Tot ce trebuie să știm despre dieta vegetariană. Dr. Vasilescu: "Există riscul de deficit de calciu şi vitamina D”

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 11:45 15 Sep 2021 Modificat la 12:06 15 Sep 2021

"Dieta vegetariană este un trand şi mai ales în rândul persoanelor tinere. Sunt date care arată că dieta vegetariană se asociază cu scaderea riscului de boli cardiovasculare, a diabetului zaharat, deci a bolilor metabolice. 

În cazul persoanelor care respectă această dietă vegetariană, acestea ar trebui să aibă mare grijă la modul în care îşi construiesc această dietă.

Trebuie să existe un echilibru, trebuie să existe un aport din toate grupele de alimente, un aport de micronutrienţi, pe lângă grăsimi şi carbohidraţi", a spus dr. Răzvan Vasilescu, miercuri, în cadrul emisiunii Sfat de sănătate, cu Andreea Cigolea. 

Vegetarienii, risc de deficit de vitamina B12

"Am observat că tinerii sunt interesaţi de această dietă, caută, citesc şi încearcă să aibă o dietă cât se poate de echilibrată, pentru că vegetarienii au riscul să aibă carenţă de vitamina B12. Acest deficit de vitamina B12 se poate asocia în timp cu anemia şi tulburări ale sistemului nervos central. 

Ea poate fi suplimentată. Există suplimente, dar trebuie multă grijă. Mai există şi riscul de deficit de calciu şi vitamina D, ce poate duce la diminuarea forţei musculare şi la apariţia osteoporozei. Deficitul de fier este şi el întâlnit. Acest fier se află în componenţa vegetalelor şi se absoarbe mai greu decât fierul care se găseşte în componenţa produselor din carne. 

De aceea, este bine să folosim în paralel alimente vegetale care au fier şi să le consumăm alături de alimente care au vitamina C, pentru că ajută la absorbţie", mai spune medicul.

Cerealele, printre alimentele de bază în dieta vegetariană

"Cei care preferă această dietă trebuie să consume multe cereale, la fel şi legume din toate categoriile, dar şi fructe. Leguminoasele sunt cele care aduc proteine, cum ar fi soia, naut, linte, fasole boabe. Acestea nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică. 

De asemenea, trebuie să ştim că proteina vegetală nu are toţi aminoacizii esenţiali şi atunci trebuie avut grijă. Trebuie să îmbinăm anumite proteine vegetale pentru a ajunge la un aport necesar de aminoacizi esenţiali", precizează dr. Vasilescu.

Când devine periculoasă dieta vegetariană

"Este important să urmărim greutatea. Am întâlnit persoane care urmau această dietă vegetariană care nu era controlată şi scăzuseră în greutate foarte mult. Acolo este clar că vorbim despre un deficit de minerale şi vitamine, care pot conduce în timp la boli cronice. 

Femeile gravide sau cele care alăptează ar trebui să evite o astfel de dietă, pentru că în această perioadă este nevoie de proteine de calitate.

Despre dieta raw vegană, consider că este opţiunea fiecărui, atât timp când există un echilibru, de exemplu, să folosești lapte de migdale preparat în casă și tot așa. Sunt adeptul echilibrului, poți ține două zile de dietă raw", mai spune dr. Vasilescu.

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole