Bucuria pregătirilor este amestecată și cu mult stres, agitatie, anxietate că nu reușim să ne încadrăm în timp, buget, etc.
Si intotdeauna la final de an exista o stare de oboseala, pana la un punct fireasca de altfel, tragem de noi sa facem lucrurile la timp si avem o permanenta nevoie de energie.
Din pacate, ne bazam mult pe cafea si acest lucru ne stoarce si mai mult de energie, iar organele care sufera cel mai mult sunt glandele suprarenale.
Afectarea lor este semnalizata de oboseala continua, randamentul scazut, lipsa calitatii somului, pofta de alimente prea sarate sau prea dulci, etc
Alimentatia pentru sănătatea suprarenalelor începe cu susținerea ciclului natural al cortizolului din organism - care, la rândul său, reduce stresul asupra suprarenalelor.
Scopul dietei este de a preveni majoritatea creșterilor bruste si maxime ale cortizolului, care sunt declanșate mai atunci când distantele orare dintre mese sunt mai mari de 3-4 ore.
În timp, nivelurile instabile sau ridicate de cortizol pot provoca simptome de oboseală suprarenală foarte neplăcute și pot modifica curba naturală a cortizolului. Nivelurile de cortizol urmează un ciclu natural care se aliniază cu ritmul circadian.
În mod normal, cortizolul începe să crească în jurul orei 6:00 și atinge cel mai înalt vârf în jurul orei 8:00. Pe parcursul zilei, cortizolul scade treptat și natural seara pentru a ne pregăti corpul pentru odihna nocturnă.
Exista asadar, o serie de alimente care pot imbunatat nivelul energetic al organismului si prin consumarea lor se poate combate oboseala
Spre exemplu, o dieta bogata in acizi grasi esentiali omega 3, poate ajuta la o functionare corespunzatoare a glandelor suprarenale si a celulei nervoase. Si acest lucru se poate realiza foarte simplu consumand de doua ori pe saptamana peste de captura, gatit dietetic.
Alimentele cum sunt avocado, banana, drojdia de bere, broccoli, sparanghelul, ouale, carnea de curcan, peste (crap, scrumbie, somon), semintele de in, germenii de grau, portocala, orezul brun, legumele cu frunze verzi, kefirul sustin functionarea glandelor suprarenale.
Pe de alta parte, exista si substante alimentare care inhiba activitatea acestor glande.
Alcoolul si alimentele cu indice glicemic foarte mare sunt astfel de exemple, care pot cauza modificari ale nivelului glicemiei, cu impact major asupra comportamentului.
Substantele care trebuie cat mai putin consumate sau chiar eliminate pentru o buna sanatate suprarenaliana sunt: cofeina consumata in exces, colorantii alimentari artificiali, indulcitorii artificiali, extractele de cola, bauturile carbogazoase dulci baute constant, grasimile hidrogenate, nicotina, abuzul de paine alba si nu in ultimul rand, supra-alimentatia.
Trebuie asadar, retinut faptul ca nutrientii care indeparteaza oboseala cronica sunt glucidele cu indice glicemic scazut, proteinele de natura superioara, probioticele, grasimile mononesaturate, magneziul, zincul, seleniul si iodul. .
Carbohidratii complecsi sunt esentiali pentru ca au o molecula formata dintr-un numar mare de atomi, motiv pentru care digestia lor la nivel intestinal dureaza mai mult si astfel carbohidratii simpli se elibereaza treptat, organismul fiind aprovizionat constant cu glucide simple, iar hipoglicemia si cresterea cortisolului vor fi prevenite.
O dieta bogata in fructe, legume, cereale, lactate si peste poate fi unul din ingredientele principale ale unei stari energetice optime, al unui fond psihic echilibrat si al unei mari capacitati de concentrare acum inainte de Sarbatori.