Antena 3 CNN Life Sănătate Dieta săptămânii, cu Lygia Alexandrescu. Crăciun tradițional fără kilograme în plus

Dieta săptămânii, cu Lygia Alexandrescu. Crăciun tradițional fără kilograme în plus

Georgiana Adam
5 minute de citit Publicat la 16:31 20 Dec 2021 Modificat la 16:31 20 Dec 2021

Si daca vine vorba de mancaruri traditionale specifice perioadei, e drept ca in ultimii ani rasfatul culinar nu este legat strict de Craciun si Anul Noi, ci incepe la sfarsit de noiembrie de Sf. Andrei, trece printr-un maxim de Mos Nicolae, apoi prin iesiri constante prin targurile de Craciun (concentrate mai ales pe produse alimentare de sezon) si continua intr-o mare veselie pana la Sf. Ion.

Se pare ca dupa o astfel de perioada exista o crestere ponderala de 2-3 kg, kg, care nu se mai pierd in totalitate in anul care tocmai va incepe.

Peste tot in lume se cauta solutii la problema mentinerii greutatii corporale in perioada vacantei de Craciun.

Un studiu britanic recent recomanda cantarirea constanta in aceasta perioada, fapt care ar conduce la un spor ponderal minim, sub 0,4 kg, comparativ cu 2,5 kg, cresterea in greutate a celor care nu se cantaresc decat la sfarsitul vacantei.

Cert este ca nu e deloc usor sa se controleze aceasta perioada plina de ispite culinare si de indulgenta de rigoare, insa cu o abordare rationala, fara presiune, se poate depasi decent si fara sifonari semnificative ale imaginii toata aceasta parte a anului.

Inainte de orice trebuie inteles faptul ca scopul acestei perioade este mentinerea greutatii si in niciun caz scaderea in greutate, pentru ca acest ultim demers ar aduce multa frustrare si indispozitie prin limitele stricte pe care le impune.

Concentrarea ar trebui sa fie pe bucuria de a gusta din alimentele de calitate, adica pe ce se consuma si nu pe ce e interzis in mod obisnuit.

Contorizarea caloriilor este de asemenea, o strategie paguboasa, pentru ca se pot consuma alimente de calitate nutritionala inferioara, goale de nutrienti si care se vad repede pe cantar.

Si daca, atunci cand suntem in vizita sau suntem invitati, e mai greu de controlat calitatea alimentelor, acasa acest lucru se poate face cu usurinta. Si acest demers ar fi necesar sa inceapa de la lista de cumparaturi.

Planificarea acestei liste este importanta, asa cum este important sa se mearga la cumparaturi numai dupa un mic dejun sau un pranz corect consumat, fara riscul de a umple cosul cu tot ce-i mai gustor si mai procesat.

Respectarea retetelor traditionale, fara folosirea surogatelor este importanta in economia echilibrului emotional in aceasta perioada.

Grija de a inlocui maioneza de casa, clasica cu ou cu o maioneza light facuta cu lapte sau numai mustar, de a inlocui cartoful de la salata boeuf cu cartof dulce, de a face cozonacul cu indulcitor, streseaza si rezultatul este frustrarea.

Frustrare ca produsul finit nu e la fel de gustos cum era candva, frustrare pentru tot extra efortul depus, etc

Mai utila ar fi grija pentru calitatea alimentelor, in special a carnii (iar carnea de porc de pasare de curte merita cautate) si pentru metoda de gatire a produselor traditionale (nu se prajeste ceapa pentru sarmalute, nu se frige carnea de porc in flacara directa, mai ales daca nu a fost degresata, nu se foloseste gelatina de sinteza la piftie, ci se fierb carnea cu oasele de rigoare cu multa rabdare, nu se foloste ulei procesatr la cald pentru gatire, maioneza, ect, ci unul presat la rece, etc).

Timing ul meselor este si el important. De cele mai multe ori in zilele de Sarbatoare se sare peste micul dejun si pranzul dureaza de la ora 12 pana la ora 20, fara nicio socoteala a cronologiei in care sunt consumate alimentele.

Mai ales daca s a postit, e important sa se introduca alimentele traditionale in cantitati mici si insotite de legume proaspete si multa apa/ceai neindulcit pentru o buna re acomodare a organismului cu alimentele de origine animala.

Asadar, micul dejun ramane important si in aceasta perioada si se vor alege variante proteice insotite de legume de sezon cu provenienta cat mai locala sau macar europeana. Pentru a usura aportul energetic de la masa de pranz, aperitivele de tip toba, leber, muschi se vor consuma dimineata, lasandu se o pauza de min 3 ore pana la urmatoarea avalansa de alimente, care la pranz sunt mai consistente.

Cina n-ar prea avea motiv sa existe in zilele de Craciun sau poate sa fie constituita din lactate fermentate chefir, sana, iaurt de baut partial ecremate.

Muraturile, conservelevedeta ale sezonului, vor fi pregatite in saramura, nu in otet, pentru a beneficia de calitatile alimentului fermentat (acid lactic si bacterii cu tulpini probiotice) atat de necesare sistemului digestive greu incarcercat in aceasta perioada.

Cozonacul este absolut firesc sa fie pe masa, insa nu se va consuma imediat dupa o masa bogata in proteine si grasimi, cum e pranzul.

La 2 ore dupa pranz si dupa ce s a facut niscaiva miscare, macar si spalatul vaselor, daca nu chiar o jumatate de ora mers pe jos, se poate consuma o felie de cozonac, ideal de casa, fara E urile de rigoare.

Atentie trebuie acordata si marimii portiei, evitarii alimentelor grase, a celor obtinute prin prajite, precum si a sosurilor grele (chiar si in salate), limitarii alimentelor care favorizeaza indigestia: suc de portocale sau de rosii, condimentele in exces, mai ales sarea sodata. Hidratarea corecta este esentiala.

Apa - trebuie consumata pe tot parcursul mesei in cantitati mici si dese pentru a mentine sistemul digestiv activ si pentru a evita deshidratarea.

Alcoolul - consumul acestuia necesita o atentie sporita intrucat consumul lui excesiv creeaza o serie de probleme: creste presiunea arteriala a sangelui, creste cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, creste activitatea sistemului nervos central si favorizeaza aparitia tulburarilor gastro-intestinale.

Cu toate acestea, de Sarbatori se consuma mari cantitati de alcool sub diverse forme. Vinul rosu este bautura sezonului si trebuie consumat cat mai natural, fara aditivi (pentru a evita migrenele) si, de asemenea nu trebuie uitat ca beneficiile sale scad cu cresterea cantitatii consumate.

Vodca este alcool pur si care prin metabolizare se transforma in compusi toxici, deci trebuie monitorizata cu atentie cantitatea consumata. Pentru a tine o evidenta clara a consumului de alcool trebuie sa se evite umplerea continua a paharului neterminat.

Miscarea dupa fiecare masa copioasa este importanta pentru mentinerea valorilor glicemice in niste limite cat mai apropiate de cele normale, a tonusului muscular, pentru o digestie mai usoar, etc.

Odihna si mai ales somnul de minim 7-8 ore/noapte vor ajuta la o mai buna recuperare fizica si emotionala in aceasta perioada.

Si astfel, prin interventii minore nestresante asupra obiceiurilor alimentare si cu o atitudine pozitiva se pot trai frumos aceste sarbatori crestine minunate.

Sărbători Fericite!

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole