Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Dieta săptămânii cu Lygia Alexandrescu. 10 reguli de siguranta alimentara

Dieta săptămânii cu Lygia Alexandrescu. 10 reguli de siguranta alimentara

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 10:51 07 Iun 2021 Modificat la 18:06 02 Aug 2021

In anii ’90 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a creat zece reguli pentru utilizarea alimentelor în condiții de siguranță.

1.Alegeți alimentele procesate pentru siguranță Există anumite tipuri de alimente care sunt sigure în forma lor naturală, cum ar fi fructele și legumele, care necesită în mod normal doar o spălare atentă cu apă curată. Cu toate acestea, anumite tipuri de alimente nu sunt sigure până când nu au fost procesate într-un mod anume. Un bun exemplu este laptele. Laptele pasteurizat este mai sigur de consumat decât laptele crud.

2) Gatiti bine alimentele! Este deosebit de important ca alimentele crude, cum ar fi carnea, să fie gătite bine pentru a se asigura că toate bacteriile, virusurie și germenii sunt complet eliminati. Alimentele trebuie să atingă temperatura centrală de min 75 ° C.

3) Gatiti doar cantitatea strict necesara si consumați imediat alimente gătite

4) Păstrați cu grijă alimentele gătite la 0 ° C și 5 ° C,

5) Reîncălziți bine alimentele gătite Reîncălzirea mâncărurilor gătite trebuie făcută temeinic, pentru a ne asigura că alimentele sunt fierbinți pentru a elimina orice potentiala bacterie.

6) Evitați contactul între alimentele crude și alimentele gătite Alimentele gătite nu trebuie să intre în contact cu alimentele crude. De exemplu, folosirea unui cutit pentru tăierea cărnii crude și apoi folosirea aceluiași cutit pentru a pregăti mâncarea gătită, va permite bacteriilor din carnea crudă să se transfere în mâncarea gătită, rezultând o contaminare încrucișată. Acest lucru poate fi foarte periculos.

7. Spălați-vă mâinile în mod repetat Este important să vă spălați pe mâini înainte de gătit, între sarcini de gătit și după gătit, pentru a reduce posibilitatea ca bacteriile din mâini să fie transferate în mâncare. Dezinfectantul pentru mâini poate fi util pentru spălarea mâinilor, dar nu este la fel de eficient ca săpunul și apa calda.

8) Păstrați curate toate suprafețele bucătăriei Toate suprafețele, echipamentele, ustensilele și zonele cu care alimentele intră în contact trebuie curățate temeinic pentru a se asigura că nu poate apărea contaminarea încrucișată între alimente și pentru a se asigura că germenii din zona înconjurătoare nu pot contamina alimentele.

9) Protejați alimentele de insecte, rozătoare și alte animale

10) Folosiți apă de calitate sigură Apa sigură este esențială. Apa este necesară la pregătirea alimentelor, de la spălarea fructelor și legumelor până la fierberea alimentelor.

Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Citește mai multe din Viață sănătoasă
TOP articole