Antena 3 CNN Externe Dieta pentru longevitate a locuitorilor din Ikaria, una dintre "Zonele Albastre": "Mănâncă fasole și trăiește mai mult"

Dieta pentru longevitate a locuitorilor din Ikaria, una dintre "Zonele Albastre": "Mănâncă fasole și trăiește mai mult"

Insula Ikaria din Grecia, situată în estul Mării Egee, este una dintre cele cinci "Zone Albastre" din lume, cu un procent mare de locuitori care trăiesc peste 100 de ani.

de Mia Lungu    |   

Rata de boli cronice în Ikaria este mult mai mică decât în majoritatea celorlalte locuri, iar cei peste 8.000 de locuitori ai săi au una dintre cele mai mari speranțe de viață din lume, conform BBC.

O treime dintre ikarieni trăiesc peste 90 de ani, iar factori precum legăturile sociale și familiale puternice, exercițiile fizice integrate în viața de zi cu zi și somnul frecvent sunt considerate a fi motivul pentru care acești locuitori ai insulei trăiesc adesea până la vârsta de centenar.

Dieta ikariană include grăsimi sănătoase, multe fibre și alimente integrale bogate în nutrienți. Este bazată în mare măsură pe plante, cu nuci, cereale, cartofi, leguminoase, legume și semințe, iar uleiul de măsline este principala sursă de grăsimi adăugate.

Iaurtul și brânza, peștele, carnea de pasăre și vinul roșu sunt consumate cu moderație, în timp ce carnea roșie este limitată la doar câteva ori pe lună. 

S-a demonstrat că un astfel de mod de alimentație reduce factorii de risc pentru afecțiuni precum bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale, diabetul, colesterolul ridicat, obezitatea și hipertensiunea arterială.

În noua sa carte de bucate "The Ikaria Way", Diane Kochilas, o bucătăreasă greco-americană, oferă o "foaie de parcurs" pentru persoanele care doresc să includă în viața lor aspecte inspirate de modul în care mănâncă locuitorii din insula grecească Ikaria, potrivit adevarul.ro.

Cartea evidențiază feluri de mâncare pentru mese ușoare, gustări, cine și tot ce se află între ele, cu rețete precum supa de castraveți cu iaurt cu nuci; piersici la grătar și salată de rucola cu feta; fasole fava picantă înăbușită în vin roșu; și pilaf orzo cu fistic și coacăze, printre multe altele.

Locuitorii Ikariei ţin perioadele de post ortodox

Alimentele vegetale găsite pe Ikaria nu sunt doar sănătoase și sățioase, ci și practice.

În primul rând, pe insulă, ca și în alte părți ale Greciei, unii oameni încă respectă calendarul de post al Bisericii Ortodoxe Grecești și, prin urmare, nu mănâncă carne în anumite perioade ale anului, cum ar fi în timpul Postului Mare. 

Ingredientele din cartea de bucate a lui Diane Kochilas sunt, de asemenea, abundente pe Ikaria - inclusiv iaurt, fructe uscate, miere, sare de mare, ulei de măsline, nuci, ierburi proaspete, cereale, usturoi și o varietate de leguminoase - dar ea notează că produse similare ar trebui să fie disponibile în majoritatea supermarketurilor.

"Mănâncă fasole și trăiește mai mult"

Fasolea ocupă un loc important în "The Ikaria Way", iar Diane Kochilas o face protagonistă în feluri de mâncare precum fasole fava proaspătă cu lămâie, cu anghinare, tahini și iaurt; tocană de fava uscată; fasole roșie cu fulgi de ardei iute și ierburi proaspete; și fasole uriașă caramelizată cu turmeric, fenicul și romaniță, pentru a numi doar câteva.

Potrivit autoarei, "mănâncă fasole și trăiește mai mult" a devenit o mantră pentru susținătorii bucătăriei din Zona Albastră.

Fraza îi aparţine lui Dan Buettner, coleg de la National Geographic și expert în longevitate, care consideră că persoanele care consumă o porţie de fasole pe zi, cât ar intra într-o ceaşcă, îşi pot prelungi viața cu patru ani.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile