Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, a vorbit recent despre dieta FODMAP - secretul unui abdomen plat. Aceasta este binevenită în condițiile în care se apropie sărbătorile de iarnă iar românii se vor putea bucura de rețetele tradiționale care, din păcate, vin la pachet și cu probleme digestive, dar și cu kilograme nedorite.
”Toată lumea se plânge de balonare, tulburări digestive sau dureri abdominale. Și toată lumea se ferește de carbohidrați - lactoza, fructoza, manitolul, sorbitolul sunt puse pe lista neagră a ingredientelor care ridică probleme și intoleranțe alimentare. Chiar și cei care nu suferă de sindromul de colon iritabil au ajuns să evite carbohidrații care fermentează rapid în intestin de dragul unui abdomen plat/nebalonat.
Alimentele care trebuie evitate
Nutriționiștii au venit în întâmpinarea acestui obiectiv și au elaborat regimul FODMAP - acronimul de la oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabili. Dieta propune o alimentație în care este redus la maxim consumul acestor zaharuri, în dorința de a scăpa de disconfortul intestinal.
Chiar dacă nu are consecințe grave asupra sănătății, sindromul de colon iritabil afectează sever calitatea vieții pacienților. Printre factorii declanșatori sau agravanți ai bolii este menționat stresul, oboseala și dezechilibrul microbiotei intestinale. Se pare că anumite substanțe rezultate din fermentația FODMAP joacă un rol în apariția simptomelor precum constipație sau diaree, gaze, balonare și dureri abdominale.
Care sunt alimentele ușor fermentabile, cu conținut crescut de FODMAP?
- dintre legume: anghinare, mazăre, sparanghel, broccoli, conopidă, ceapă, praz, ciuperci
- dintre fructe, cele bogate în fructoză și polioli: fructe uscate, mere, smochine, cireșe, mango, piersici, pere, prune
- dintre produsele lactate, cele care conțin multă lactoză: lapte de oaie, capră și vacă, brânza proaspătă și iaurturile
- dintre leguminoase: năut, fasole albă și roșie, linte plus fistic și nuca de Caju la oleaginoase
- dintre cereale, toate produsele pe bază de grâu, secară și orz
Adăugați la asta toate produsele de patiserie și cofetărie care conțin zahăr, plus băuturile dulci și sucurile.
Alimentele permise
Chiar dacă lista alimentelor care trebuie evitate este lungă, nu vă speriați, avem și opțiuni sărace în FODMAP, numite chiar alimente anti-balonare.
- legume: morcov, castravete, fasole verde, ridichi, spanac, dovlecel, varză, salată, roșii
- fructe: portocale, clementine, mandarine, kiwi, grepfrut, struguri, banane, căpșuni, zmeură, pepene, ananas
- toate brânzeturile și cașcavalurile, plus laptele fără lactoză
- dintre cereale, produsele pe bază de orez, ovăz și quinoa.
Dulciurile care pot fi consumate
La capitolul dulciuri se poate folosi siropul de arțar și ciocolata neagră. Nucile și alunele sunt permise, la fel și toate alimentele proteice: ouă, carne albă și roșie, pește, fructe de mare.
Oricine suferă de tulburări digestive și disconfort abdominal poate să apeleze la această dietă și să reducă cantitatea de FODMAP din alimentație. Se începe cu eliminarea completă timp de 6-10 săptămâni, apoi se reintroduc treptat unul câte unul, ca să fie descoperit care dintre FODMAP este vinovat de apariția problemelor digestive. Regimul trebuie completat cu suplimente cu probiotice, care să echilibreze și să întărească microbiota intestinală.
Cui se adresează dieta FODMAP
Dieta FODMAP este recomandată mai ales persoanelor care suferă de sindromul de colon iritabil, dar și pentru alte afecțiuni digestive funcționale: boală inflamatorie intestinală, colită ulcerativă, boala Chron, tulburări digestive post-infecțioase, intoleranță la lactoză, fructoză etc. Alături de regimul alimentar, trebuie folosite probiotice autorizate FODMAP.
La orice schimbare de dietă sau când eliminăm anumite produse din alimentație, punem în pericol sănătatea digestivă. Fără fibre și carbohidrați coloniile de bacterii benefice din intestin nu au cu ce se hrăni și vor muri. Echilibrul digestiv și tranzitul intestinal optim depind de o microbiotă bine reprezentată, iar completarea, diversificarea și întărirea ei se face cu suplimente de probiotice”, scrie Mihaela Bilic pe o rețea socială.