Antena 3 CNN Coronavirus Didier Raoult: ”Povestea celui de-al doilea val este o fantezie inventată în timpul gripei spaniole

Didier Raoult: ”Povestea celui de-al doilea val este o fantezie inventată în timpul gripei spaniole

1 minut de citit Publicat la 12:47 30 Apr 2020 Modificat la 12:47 30 Apr 2020

Specializat în boli infecțioase, medicul este cunoscut în special pentru faptul că a prezentat teste care arată eficiența hidroxiclorochinei în lupta împotriva coronavirusului. Rezultatele testelor sunt puse la îndoială însă de mulți oameni de știință, chiar dacă acestea sunt doar preliminare la acest moment. 

În contextul în care, din ce în ce mai multe țări au început deja relaxarea măsurilor, însă reprezentanții organizațiilor medicale insistă asupra faptului că va mai exista un ”al doilea val” de epidemie, Didier Raoult este de părere că acest lucru nu este credibil.

”Povestea celui de-al doilea val este o poveste inventată în timpul gripei spaniole. (...) În general, se întâmplă într-o singură curbă. Urăsc să fac predicții, dar acest mod de a construi (curba în formă de clopot, cu un singur val) este destul de comună pentru epidemii. Epidemiile au dispărut în timp, cu mult timp înainte de a exista vreun mod de a le combate. Au dispărut oricum. Umanitatea nu a fost ucisă de nicio epidemie, așa se întâmplă întotdeauna. Epidemiile încep, accelerează și culminează, acesta fiind momentul maxim al transmiterii, nu știm de ce se întâmplă așa”, a declarat medicul.

În ciuda faptului că ”prognozele trebuie tratate cu prudență”, Didier declară că, potrivit unui studiu al Universității din Singapore, 97% dintre cazuri se vor termina în jurul datei de 7 mai. Este vorba despre același studiu pe care se bazează Emmanuel Macron pentru organizarea ieșirii din izolare, scrie lalibre.be.

Mai mult decât atât, afirmația că ”este nevoie de imunizarea a 70% din populație pentru a controla în întregime epidemia” este în întregime virtuală. ”Nu așa trebuie să se întâmple”, spune el. 

"Epidemiile pornesc și se opresc din motive despre care știm foarte puțin. Viitorul ne poate permite să înțelegem mai bine relațiile dintre ecosistem și transmisibilitatea bolilor infecțioase", susține infecționistul. 

Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole