Antena 3 CNN Externe Dictator sau model. Cum e văzut Viktor Orban de vicepreședinții lui Trump și Harris

Dictator sau model. Cum e văzut Viktor Orban de vicepreședinții lui Trump și Harris

de Bianca Chirilă    |   

Cei doi candidați la vicepreședinția SUA, democratul Tim Walz și republicanul JD Vance, au puține lucruri în comun, iar modul în care îl percep pe controversatul lider al Ungariei, Viktor Orban, arată diferența dintre ei. În timp ce unul dintre ei îl vede pe premier ca pe un dictator, celălalt crede că e un model, transmite politico.eu.

Într-un interviu recent acordat Fox News, Tim Walz a spus despre premierul Ungariei că nu este un lider democrat.

„O politică externă care ne respectă alianțele, fără a ne apropia de dictatori precum Vladimir Putin și Viktor Orban, este calea de urmat”, a declarat el pe 23 iulie.

Vance îl laudă, Walz îl critică

Prin această afirmație, Walz a mers mai departe decât președintele american, Joe Biden, care a declarat, în martie, că Viktor Orban „nu crede că democrația funcționează și că el caută dictatura”. Comentariul lui Biden a stârnit indignare în guvernul ungar, care a căutat relații din ce în ce mai bune cu republicanii și, în special, cu candidatul lor la vicepreședinție, JD Vance.

Vance l-a lăudat pe Orban cu mai multe ocazii, abordând subiecte precum învățământul superior și politica socială și „de-woke-ificare”.

„Ce faci la Departamentul Educației? Ei bine, faci ceea ce a făcut Viktor Orban în Ungaria, adică spui: „Nu mai ai voie să predai teoria critică a rasei, nu mai ai voie să predai teoria critică a genului... Nu ai voie să faci aceste lucruri și să primești un dolar din banii federali sau un dolar din banii statului”, a spus Vance într-un podcast în septembrie, anul trecut.

El chiar a apărat legăturile strânse ale lui Orban cu Beijingul, susținând: „De ce se apropie Viktor Orban de China? În mare parte pentru că liderii americani nu iau decizii inteligente”.

Prim-ministrul Ungariei a fost singurul lider străin, în afară de Kim Jong Un, pe care Trump l-a menționat în discursul său din timpul Convenției Naționale Republicane, unde a fost nominalizat drept candidatul oficial al republicanilor pentru alegerile prezidențiale din noiembrie.

„Un tip dur”

„Ungaria e o țară puternică, condusă de un lider foarte puternic și dur. Este un tip dur. Presa nu-l place pentru că e dur. Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, e un om foarte dur”, a spus Trump în timpul discursului său.

De asemenea, iderul ungar se bazează pe o victorie a republicanilor în noiembrie.

Trump ante portas” (n.r.- „Trump se află la porţile noastre”), a spus el în discursul său din iulie, de la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad.

Mai mult, Viktor Orban susține chiar că consilierii săi „contribuie la programul echipei președintelui Donald Trump” și că sunt „profund implicați”.

Subiecte în articol: Tim Walz jd vance Viktor Orban
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile