Antena 3 CNN Politică Diana Șoșoacă va contesta sancțiunea primită de la Senat: "Deschide calea unei dictaturi"

Diana Șoșoacă va contesta sancțiunea primită de la Senat: "Deschide calea unei dictaturi"

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 16:09 28 Apr 2021 Modificat la 16:09 28 Apr 2021

În urma acestei sancţiuni, Şoşoacă nu mai poate reprezenta Senatul la evenimente interne și externe pe o perioadă de trei luni.

"E pentru prima oară în istoria României post-decembriste când unui senator i se atrage atenția cu privire la opinii politice. Ce s-a întâmplat în cazul meu e un precedent periculos. 

Această sancțiune raportat la declarații și opinii politice, pentru că încalcă dispoziții constituționale și ale legii/2006 privind statutul parlamentarilor, deschide calea unei dictaturi", a declarat Diana Șoșoacă, miercuri, la Parlament, potrivit hotnews.ro.

Replica Dianei Șoșoacă vine după ce, în urmă cu două zile, Biroul Permanent al Senatului a decis să o sancționeze pe aceasta cu un avertisment scris. 

Senatorii PNL au cerut conducerii Senatului sancționarea senatoarei Diana Șoșoacă pentru că sfidează "orice normă legală și orice regulă a bunului-simț în cea mai prestigioasă instituție a țării".

Avertismentul scris, sancţiunea cea mai gravă

Aceasta este cea mai gravă sancțiune prevăzută de regulamentul parlamentar şi de Statutul deputaților şi senatorilor.

Consecința avertismentului scris este că Şoşoacă nu mai are dreptul de a reprezenta Senatul României în acțiuni interne sau externe timp de trei luni.

Pe ordinea de zi a ședinței Biroului Permanent al Senatului s-a aflat şi reclamația depusă de Diana Şoşoacă la adresa colegelor sale Iulia Scântei şi Alina Gorghiu, pe care le-a acuzat de "linșaj mediatic".

Şoşoacă a cerut demiterea Iulei Scântei de la conducerea Comisiei Juridice a Senatului însă conducerea acestei camere a decis să nu dea curs reclamației.

Șefa Comisiei Juridice spune că această structură parlamentară a identificat cinci abateri comise de Şoşoacă:

  • nerespectarea legilor şi a prevederilor regulamentului parlamentar
  • exercitarea abuzivă a mandatului
  • comportament injurios şi calomniator la adresa altor membri ai Parlamentului la şedinţele de plen
  • încălcarea solemnității ședințelor de plen

Scântei a spus că prerogativa de a dispune o sancțiune "proporțională" cu faptele comise de Şoşoacă i-a revenit Biroului Permanent iar Comisia "a luat act" de argumentele depuse în scris, prin e-mail, de senatoare în apărarea sa.

Membrii Comisiei Juridice s-au încuiat cu cheia în sală, de teama senatoarei Diana Șoșoacă

Într-o şedinţă desfăşurată ulterior scandalului din 13 aprilie, membrii Comisiei Juridice din Senat au decis să solicite Agenției Naționale de Medicamente și Dispozitive Medicale, dar și unei structuri din cadrul MApN, să verifice dacă masca de plastic a senatoarei Diana Șoșoacă este conformă cu normele sanitare de protecție împotriva Covid-19.

Şoşoacă invocă motive medicale pentru refuzul său de a purta mască în Parlament şi se afișează frecvent cu un ecran de plexiglas transparent, afirmând că nu scrie în lege cum trebuie să arate o mască

Noua şedinţă s-a desfășurat cu membrii comisiei încuiați pe dinăuntru, în efortul de a evita situația anterioară, când Șoșoacă a intrat peste ei, fentând paza.

Marţi, 13 aprilie, Diana Șoșoacă a avut o zi intensă la Senat. După ce s-a contrat cu Laura Scântei pe tema măștii, a avut un nou schimb de replici și a formulat amenințări în fața intrării de la Comisia Juridică.

Pentru că i s-a refuzat intrarea pe motiv că nu poartă o mască regulamentară, Diana Șoșoacă a sunat la 112, afirmând totodată că a fost amenințată și agresată. 

Etichete: Diana Şoşoacă
Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole