România este în continuare ţara în care cei care urmează un astfel de tratament sunt stigmatizaţi şi judecaţi greşit. Unii copii au refuzat să-şi mai injecteze insulină la şcoala sau într-un spaţiu public după ce au fost arătaţi cu degetul sau confundaţi cu cei care sunt dependeţi de droguri. În ţara noastră sunt mii de copii şi tineri dependenţi de insulină. Pentru cei mai mulţi viaţa s-a schimbat complet chiar din clipa în care au primit diagnosticul.
Ines avea 23 de ani când a aflat că are diabet, simptomele au debutat atât de agresiv încât a ajuns direct la spital şi s-a trezit într-o secţie de Terapie Intensivă.
Viaţa i s-a schimbat radical după ce a ieşit pe poarta spitalului. A învăţat însă să trăiască cu această boala, iar acum vrea să lupte cu cele mai dure prejudecăţi.
România, ţara în care cei dependenţi de insulină sunt arătaţi cu degetul
Deşi diabetul tip 1 este o afecţiune genetică, incidenţa cazurilor a crescut şi din cauza infecţiei cu SARS-COV-2, avertizează medicii.
În România sunt cel puţin 2 miloane de persoane care au diabet. Numărul ar putea fi mai mare, însă nu există un registru al celor diagnosticaţi cu această afecţiune cronică.