Antena 3 CNN Life Sănătate Sfat de sănătate. Diabetul, boala tăcută. Cum "citim" semnele acestei boli până să ajungem la complicaţii

Sfat de sănătate. Diabetul, boala tăcută. Cum "citim" semnele acestei boli până să ajungem la complicaţii

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 09:30 03 Iun 2020 Modificat la 09:30 03 Iun 2020

"Este una dintre cele mai frecvente boli în ziua de astăzi. Diabetul zaharat de tip 1 reprezintă circa 5% din totalul cazurilor de diabet, iar diabetul de tip 2 este, cel mai frecvent, rezultat al stilului de viaţă, al dietei din ce în ce mai bogate în calorii. Sunt circa 500 de milioane de oameni bolnavi de diabet în întreaga lume şi se preconizează că până în 2045, numărul va creşte la 750 de milioane de persoane cu diabet zaharat, nevorbind de cei cu risc", a atras atenţia medicul Răzvan Vasilescu, miercuri, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.

Diabetul apare în ani de zile, nu de pe o zi pe alta, iar surplusul de kilograme este un factor de risc.

"În momentul de faţă, unul din doi diabetici nu este diagnosticat, din păcate. Diabetul nu are simptome la valorile de graniţă ale glicemiei, ci doar la cele crescute", atenţionează medicul.

De aceea, trebuie să fim atenţi la semne precum sete crescută (bolnavii beau până la 5-6 litri de apă pe zi), gură uscată, scădere în greutate.

"Hiperglicemia se asociază cu apariţia complicaţiilor şi, de aceea, mulţi pacienţi ajung să fie diagnosticaţi cu diabet, după ce ajung la alte specialităţi medicale", atenţionează medicul.

Printre complicaţii se numără boală cardiacă, risc de infarct, accident vascular, boală renală cronică şi dializă, retinopatie diabetică, ce poate duce la orbire.

Diabetul zaharat de tip 2 are o componentă genetică, însă există şi persoane predispuse la diabet: cei cu vârsta peste 45 de ani şi supraponderali, care au deja un risc cardiovascular sau o rudă cu diabet.

Sfat de Sănătate. De la ce apare diabetul și cum poate fi prevenit

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole