Antena 3 CNN Actualitate Locale DGASPC, prima reacție după descoperirile șocante în căminele groazei din Mureș: Angajații vor fi verificați

DGASPC, prima reacție după descoperirile șocante în căminele groazei din Mureș: Angajații vor fi verificați

A.S.
2 minute de citit Publicat la 14:36 11 Ian 2025 Modificat la 14:36 11 Ian 2025

DGASPC a reacționat după descoperirile șocante din cele patru centre pentru copii cu dizabilități din Târgu Mureș. Angajații vor fi verificați, iar centrele respective vor fi reorganizate.

„Legat de controalele efectuate de către Centrul de Resurse Juridice și împreună cu consiliul de monitorizare, la patru centre rezidențiale pentru copii cu dizabilități din subordinea DGASPC, vor urma niște verificări legate de persoanele care erau în tură.

Licența acestor servicii a expirat în decembrie 2024. Le vom reorganiza și vor fi denumite case de tip familial pentru copii cu dizabilități”, transmis Doru Constantin, purtător de cuvânt DGASPC Mureș.

Reprezentanți ai Centrului de Resurse Juridice (CRJ) și ai Consiliului de Monitorizare au efectuat o vizită inopinată, sâmbătă dimineață, la patru centre din Târgu Mureș, unde sunt cazați 63 de copii cu dizabilități, deși capacitatea maximă a acestora este de doar 51 de locuri.

Niciuna dintre locații nu deține autorizație de funcționare, iar condițiile de trai sunt deplorabile – saltele îmbrăcate în plastic, paturi nepotrivite, camere fără uși sau încuiate cu zăvoare, precum și supraaglomerare.

Copiii sunt malnutriți, iar starea lor generală este grav afectată. CRJ a anunțat că va sesiza Parchetul General și solicită intervenția urgentă a autorităților competente.

Există suspiciuni de deces a 3 copii din centrele groazei din Mureș

Georgiana Pascu, manager al Centrului de Resurse Juridice, a descris sâmbătă, la Antena 3 CNN, situația extrem de gravă a copiilor cu dizabilități din centrele din Târgu Mureș, după o serie de controale. Ea spune că echipa CRJ a descoperit dormitoare supraaglomerate, copii cazați în spații necorespunzătoare, cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani, care ar fi trebuit să beneficieze de plasament familial.

Mai mult, există suspiciuni legate de decesul a trei copii. Deși statul român alocă aproximativ un milion de euro pentru întreținerea acestor copii, condițiile de viață sunt departe de a respecta standardele legale, iar viața copiilor este pusă în pericol.

„Situația în Târgu Mureș este cu atât mai gravă cu cât prima noastră vizită datează din luna martie a anului trecut și pe parcursul anului trecut am realizat mai multe vizite, neanunțate și anunțate, în care am sesizat conducerea DGASPC, dar și conducerea CJ Mureș cu privire la starea precară de sănătate și la condițiile improprii de viață, dar mai ales că viața acestor copii este pusă în pericol”, a declarat Georgiana Pascu, manager al Centrului de Resurse Juridice.

Ea spune că statul român a plătit sau încă plătește 1 milion de euro pentru întreținerea acestor copii. Ce este cel mai grav este că există suspiciuni de deces în cazul a 3 copii din aceste centre.

„În tot acest timp am aflat că, de fapt, statul român plătește, sau a plătit, aproximativ 1 milion de euro pentru 51 de copii care nu doar că trăiesc în condiții mizerabile, dar pentru care există suspiciuni de deces, cel puțin în cazul a trei copii”, a mai spus Georgiana Pascu.

Citește mai multe din Locale
» Citește mai multe din Locale
TOP articole