Antena 3 CNN Actualitate Dezastrul de sâmbătă din Galați, pe prima pagină a BBC: Potopul lovește Europa. Temeri că ar putea din nou să moară oameni

Dezastrul de sâmbătă din Galați, pe prima pagină a BBC: Potopul lovește Europa. Temeri că ar putea din nou să moară oameni

de Adrian Dumitru    |   

România a înfiinţat tabere de refugiaţi şi a lansat operaţiuni de salvare după ce inundaţiile au ucis cel puţin patru oameni şi au distrus mii de case în estul ţării, scrie publicația britanică BBC pe prima pagină, sâmbătă și duminică. Jurnaliștii britanici au prezentat pe larg situația din România dar și din alte țări, în condițiile în care ciclonul Boris a făcut ravagii și în alte țări din Europa.

Sunt folosite bărci şi avioane militare pentru a muta oamenii în siguranţă, iar prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că prioritatea actuală este de a preveni alte pierderi de vieţi omeneşti, informează publicația britanică, preluând informații din presa de la București.

În ultimele zile, ploile torenţiale s-au abătut asupra Europei Centrale şi de Est, umflând râurile şi declanşând avertizări de inundaţii în Republica Cehă, Polonia, Austria, Slovacia şi Ungaria.

Barierele împotriva inundaţiilor din capitala cehă Praga au fost ridicate, în timp ce în unele părţi ale Poloniei locuitorii au fost evacuaţi.

Cele patru persoane decedate au fost găsite în judeţul Galaţi din sud-estul României în timpul unei operaţiuni de căutare şi salvare, au confirmat serviciile de urgenţă pentru agenţia de presă AFP, continuă BBC.

„Zeci de persoane au fost salvate din locuinţele lor în 19 zone ale ţării”, au adăugat acestea.

În Polonia, ministrul de interne, Tomasz Siemoniak, a declarat că există o „situaţie dificilă” în zonele din jurul a patru râuri.

În sud-vest, râul Biala a depăşit nivelurile de siguranţă cu doi metri şi există o îngrijorare deosebită cu privire la oraşele din apropiere Morow şi Glucholazy.

Locuitor din Glucholazy, Piotr Jakubiec, a declarat că a pregătit saci de nisip şi pompe pentru a devia apa, dar că este „imposibil de prezis ce se va întâmpla”.

„Este a doua oară în viaţa mea când asist la un astfel de fenomen. Este un coşmar pentru oamenii care locuiesc aici”, a spus el.

O altă locuitoare, Zofia Owsiaka, a declarat că toată lumea din oraş este „speriată” şi că nu pare să existe „nicio speranţă că ploaia se va opri”.

„Bineînţeles că sunt speriată. Apa este cea mai puternică forţă a naturii. Toată lumea este speriată”, a spus ea.

În oraşul Wroclaw, mii de locuitori au fost nevoiţi să folosească scările blocurilor înalte, deoarece lifturile au fost închise din cauza temerilor legate de inundaţii, a raportat presa locală.

Premierul Donald Tusk a încercat să asigure publicul că prognozele „nu sunt prea alarmante” şi că ameninţarea nu se extinde la întreaga ţară.

În Cehia a fost declarată alertă maximă de inundaţii în 38 de locaţii diferite.

În Praga, barierele împotriva inundaţiilor au fost ridicate, digurile au fost închise publicului, iar grădina zoologică a fost închisă.

Vineri dimineaţă, o poartă de oţel de un metru grosime a fost folosită pentru a închide aşa-numitul Canal al Diavolului sau Certovka, care traversează oraşul.

Poarta face parte dintr-o reţea naţională de apărare împotriva inundaţiilor instalată pentru a preveni repetarea pagubelor catastrofale cauzate de inundaţiile din 1997 şi 2002.

În acest weekend, atenţia se concentrează asupra zonelor centrale şi estice ale ţării, în special asupra Moraviei de Nord, unde 50 de persoane şi-au pierdut viaţa în 1997.

În Austria, care, potrivit oficialilor, a înregistrat cea mai caldă lună august de la începutul înregistrărilor, centrul de avertizare în caz de furtună UWZ a declarat că, în unele părţi, recordurile anterioare pentru întreaga lună septembrie vor fi „depăşite în doar câteva zile”.

Manuel Kelemen, un meteorolog pentru Puls24 TV, a declarat că „ceea ce trăim este extraordinar, dacă nu chiar fără precedent”.

Sunt posibile, de asemenea, inundaţii şi alunecări de teren, iar în capitala Viena sunt aşteptate vijelii, iar căderile abundente de zăpadă din vest au provocat, de asemenea, perturbări ale traficului.

Ploi torenţiale continue sunt aşteptate şi peste graniţă, în land-ul german Bavaria.

Precipitaţiile extreme devin din ce în ce mai probabile în Europa, ca şi în cea mai mare parte a lumii, din cauza schimbărilor climatice.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile