Cantităţile uriaşe de petrol deversate în apele Mării Negre, în urma naufragiilor navelor ruseşti, au cauzat un adevărat dezastru ecologic în apele teritoriale ale Rusiei. A recunoscut și Vladimir Putin. Societatea civilă şi oamenii de știinţă ruși au criticat autorităţile pentru că nu au intervenit cu utilaje adecvate, iar miile de voluntari culeg grămezile de petrol cu mâinile goale, în pungi de plastic, care de multe ori sunt luate de vânt pe sus și purtate înapoi în mare.
Rusia a declarat joi stare de urgenţă la nivel federal din cauza scurgerii de ţiţei, a transmis Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit Agerpres.
Două petroliere rusești, Volgoneft-212 și Volgoneft-239, au fost lovite la data de 15 decembrie de o furtună în Strâmtoarea Kerci.
Una dintre ele s-a scufundat, iar cealaltă a eșuat. Navele aveau la bord 9200 de tone de petrol, din care circa 40 la sută s-a vărsat în mare, potrivit autorităților rusești. 21 de delfini au murit în urma deversării, potrivit unui centru pentru delfini, iar numeroase ale animale sălbatice au fost afectate de poluarea masivă. Președintele Vladimir Putin a declarat, săptămâna trecută, că este vorba despre
„un dezastru ecologic”.
10.000 de voluntari s-au mobilizat pentru a îndepărta nisipul îmbibat de petrol de pe plajele din apropiere. Însă oamenii de știință spun că nu au echipamentul adecvat, relatează The Guardian.
Nu au fost aduse buldozere, camioane, „niciun utilaj”, a spus șeful Institutului rusesc pentru Problemele Apei, Viktor Danilov-Danilyan, fost ministru al mediului în anii '90. Voluntarii folosesc „lopeți și pungi de plastic care se rup”, a spus Viktor Danilov-Danilyan.
„Cât așteaptă ca pungile să fie ridicate, vin furtunile și ajung iar în mare. E de neimaginat”, a spus șeful Institutului rusesc pentru Problemele Apei la o conferință de presă, în condițiile în care criticile publice față de autorități sunt rare în Rusia, notează The Guardian.
Până la 200.000 de tone de nisip a fost contaminat cu petrol, a estimat ministrul pentru resursele naturale al Rusiei. Circa 30.000 de tone au fost colectate, a adăugat guvernatorul regiunii Krasnodar.
Sergei Ostakh, profesor la Academia pentru Științe Naturale a Rusei, a spus că în curând petrolul va ajunge și în Crimeea.