Antena 3 CNN Externe "Dezamăgit de regim" și speriat de "viitorul sumbru", un diplomat nord-coreean de rang înalt a fugit cu familia în Coreea de Sud

"Dezamăgit de regim" și speriat de "viitorul sumbru", un diplomat nord-coreean de rang înalt a fugit cu familia în Coreea de Sud

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Un diplomat nord-coreean de rang înalt aflat în post în Cuba a dezertat în Coreea de Sud în noiembrie anul trecut, cu câteva luni înainte ca Seulul şi Havana să stabilească relaţii diplomatice, a dezvăluit marţi publicaţia sud-coreeană Chosun Daily.

Ri Il Kyu era responsabil pentru probleme politice în cadrul ambasadei Phenianului la Havana începând din 2019 şi avea drept misiune "să obstrucţioneze stabilirea de relaţii diplomatice între Coreea de Sud şi Cuba", potrivit Chosun Daily.

Ri a dezertat în Coreea de Sud împreună cu soţia şi copiii săi la începutul lui noiembrie, potrivit cotidianului sud-coreean, care îl consideră diplomatul nord-coreean de cel mai înalt rang care a evadat în Sud după fuga în 2016 a lui Thae Yong Ho, ambasadorul adjunct al Phenianului la Londra, scrie Agerpres.

Ministerele sud-coreean al Unificării şi al Afacerilor Externe au declarat că nu pot confirma această dezertare. Ministerul Unificării a informat deja despre un număr în creştere de dezertări din partea unor membri ai clasei conducătoare nord-coreene, care, potrivit ministerului, au reprezentat în 2023 circa zece din cele 196 de evadări înregistrate, cel mai mare număr după ani de zile.

După aproximativ trei luni de la anunţarea dezertării lui Ri, Coreea de Sud şi Cuba, ţară comunistă care este unul dintre cei mai vechi aliaţi ai Phenianului, au anunţat că au stabilit relaţii diplomatice.

Într-un interviu exclusiv acordat Chosun Daily, Ri a povestit că a decis să dezerteze după ce Phenianul i-a respins cererea de tratament medical în Mexic în urma unei răni suferite, în condiţiile în care el nu putuse primi tratamentul necesar în Cuba, din cauza lipsei de echipament specializat. El a afirmat de asemenea că a făcut obiectul unor rapoarte de evaluare injuste după ce respinsese o cerere de mită venind din partea unui înalt funcţionar al Ministerului nord-coreean al Afacerilor Externe în 2019, pentru a evoca împreună un proiect de deschidere a unui restaurant nord-coreean în Cuba. "Fiecare nord-coreean se gândeşte măcar o dată să (evadeze ca să) trăiască în Coreea de Sud", a declarat el pentru Chosun Daily. "Deziluzia faţă de regimul nord-coreean şi viitorul sumbru m-au făcut să iau în calcul evadarea", a adăugat el.

Ri a afirmat de asemenea că fostul ministru nord-coreean al afacerilor externe Ri Yong Ho şi familia sa au fost trimişi într-un lagăr de deţinuţi politici în decembrie 2019 pentru "suspiciune de corupţie", în cadrul unui dosar pentru mită ce implica şi ambasada Coreei de Nord la Beijing.

În luna mai, agenţia de spionaj sud-coreeană a afirmat că Phenianul pregăteşte atacuri "teroriste" vizând funcţionari şi cetăţeni sud-coreeni din străinătate. În consecinţă, Ministerul Afacerilor Externe a majorat nivelul de alertă pentru misiunile sale diplomatice în cinci ţări.

Potrivit agenţiei, Phenianul plănuia să reacţioneze astfel de la un val de dezertări ale unor nord-coreeni de rang înalt care s-au pomenit blocaţi în străinătate în timpul pandemiei şi căutau să evite să se întoarcă acasă după relaxarea controalelor la frontiere. 

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion