Antena 3 CNN Actualitate Religie Detaliul cunoscut de puțini creștini. Când mai poate fi schimbat numele copilului dat în clipa scufundării în apă la botez

Detaliul cunoscut de puțini creștini. Când mai poate fi schimbat numele copilului dat în clipa scufundării în apă la botez

1 minut de citit Publicat la 12:53 01 Noi 2017 Modificat la 12:53 01 Noi 2017

Părintele Ioanichie Bălan explică în cartea „Călăuză ortodoxă în familie şi societate” mai multe aspecte legate de numele de botez.

"La Botez, copilul primeşte un singur nume, căci şi omul are o singură naştere şi un singur suflet. Numele de Botez reprezintă sufletul omului unit cu Dumnezeu prin Botez, prin credinţă dreaptă şi fapte bune.

Este oprit a se pune copiilor două şi chiar trei nume la Botez, după moda de astăzi a lumii. Numele unui sfânt, care se dă copilului la Botez, îl face pe noul botezat ucenicul acelui sfânt al cărui nume îl poartă.

Numele cele mai potrivite pentru fetiţe este numele Maicii Domnului, al Sfintei Ana şi ale sfintelor muceniţe şi cuvioase din calendar. Iar pentru băieţi, numele cele mai frumoase este cel al Sfântului Ioan Botezătorul, ale Sfinţilor Apostoli, urmate de numele sfinţilor ierarhi, mucenici şi cuvioşi, dintre care unii s-au nevoit pe pământul ţării noastre şi se roagă pentru noi toţi.

În niciun caz nu se pun nume de sfinţi catolici, nume de protestanţi, de sectanţi, de artişti sau nume păgâne, luate de la popoarele nebotezate, care nu cred în Hristos. Nu se pun nume de animale, de păsări, de eroi necreştini şi nume de zei, precum Afrodita, Venera etc.

Numele copilului dat în clipa scufundării întreite în apa Botezului nu mai poate fi schimbat decât la tunderea în călugărie, care se mai numeşte şi al doilea botez", precizează părintele.

Citește mai multe din Religie
» Citește mai multe din Religie
TOP articole