Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a publicat vineri, 9 decembrie 2016, Raportul comun asupra tezei de doctorat "Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal", sustinuta de sefa DNA dr. Laura Codruta Kovesi la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara in anul 2011, conform luju.ro.
In esenta, desi in Raport expertii recunosc ca au fost plagiate fraze intregi, fara citarea sursei, indicand numarul paginilor la care au fost gasite fragmentele furate din alte lucrari, in proportie de 4% din teza, s-a construit un artificiu nemaintalnit in alte cazuri, in sensul ca o lucrare, chiar daca contine fragmente plagiate, ea nu poate fi considerata un plagiat in ansamblul sau intrucat din punct de vedere “cantitativ” si “calitativ” nu s-ar afecta semnificativ lucrarea de doctorat.
Acesta este motivul pentru care expertii au propus sa nu i se retraga titlul de doctor intrucat sanctiunea pentru textele furate ar fi “excesiva si neadaptata”. Mai mult, prof.univ.dr. Radu Chirita face praf teza de doctorat a Laurei Kovesi din punct de vedere al calitatii ei, definind-o ca pe o lucrare “sub nivelul unei teze de doctorat”. Concluzia profesorului Radu Chirita este naucitoare: “tinand cont de aspecte de natura cantitativa si calitativa, remarcand insă calitatea sa stiintifica sub nivelul unei teze de doctorat, consider că lucrarea nu este plagiata".
"Precedentul expertilor CNATDCU este unul extrem de periculos pentru invatamantul romanesc intrucat, de acum inainte, pentru dr. Kovesi se schimba standardele academice, iar efectul va fi unul daunator in sensul ca pe viitor multi plagiatori vor invoca faptul ca au furat dar nu atat de mult, putand sa asistam pe viitor la teze de doctorat in care sa ni se spuna ca, desi s-a furat 5%, 10% sau 25% titlurile nu pot fi retrase intrucat, vezi doamne, nu s-ar fi afectat esenta lor", notează publicația Lumea Justiției.
Practic, se va crea un sistem arbitrariu in care hotia va fi permisa la unii, iar la alti nu, in functie de subiectivismul verificatorilor.