Antena 3 CNN Actualitate Destinaţia turistică unde românii obţin uşor acces la medicamente | Avertismentul medicilor: "Nu te apuci să faci experimente"

Destinaţia turistică unde românii obţin uşor acces la medicamente | Avertismentul medicilor: "Nu te apuci să faci experimente"

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 19:56 12 Aug 2023 Modificat la 19:56 12 Aug 2023

Vorbim despre Turcia, acolo unde mai mulţi turişti au explicat pe forumurile de profil cum au intrat în posesia unor medicamente chiar în timp ce se aflau în vacanţă.

Potrivit turiştilor, medicamentele sunt mult mai "ieftine" şi mai "eficiente" şi mai mult nu se cer reţete pentru eliberarea lor.

Vorbim despre medicamente folosite pentru a remite anumite simptome, care și în România pot fi cumpărate din farmacii fără prescripție medicală, cât și de medicamente care în țară nu se eliberează fără rețetă.

Un turist român a abordat subiectul pe un forum de pe reţelele sociale, iar recomandările nu au întârziat să apară. 

„În primul rând, vă recomand Parol. Este paracetamol, dar este mult mai eficient decât cel din România, în special siropul pentru copii. Brofenul și Nurofenul Flu sunt net superioare ca efect, durată și rapiditate în acționare. Depinde mult de ce ați avea nevoie și pentru cine (adult sau copil). Am găsit Ventolin și Flixotide, de exemplu”, a dezvăluit unul dintre membrii grupului de pe Facebook, citat de adevărul.ro

Subiectul a devenit imediat de interes, mai ales că o parte dintre medicamente în România sunt foarte greu sau imposibil de găsit, în timp ce în Turcia sunt accesibile în farmacii și pot fi cumpărate, spun turiștii care le-au achiziționat fără rețetă.

Demersul a atras atenţia medicilor care recomandă prudență şi informare.

De exemplu, medicul de familie Mihai Ungureanu a precizat, pentru „Adevărul”, că explicația pentru „sunt mai bune” și „își fac efectul în cinci minute”ar putea fi concentrația diferită a substanței active. Este cazul medicamentelor pe bază de ibuprofen, de exemplu, cu concentrații de 600 mg, în condițiile în care o pastilă „normală” (concentrația uzuală) are 200 mg. 

Însă chiar şi așa specialiştii le recomandă tuturor turiștilor să ţină constant legătura cu medicii de acasă, mai ales în cazul alegerii medicamentelor din aşa numita "trusa de urgenţă" pentru că este periculos să facem experimente pe propria piele cu diferite concentrații din anumite medicamente.

„Recomand să-ți păstrezi obiceiurile din țară. La All inclusive e tentația mare și pleci cu farfuria plină. Mâncarea este mult mai sărată și ai tendința să bei după foarte multe lichide și e imposibil să nu apară tulburări”, mai spune medicul, potrivit sursei citate. 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole