Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate De la ce apare depresia după naștere şi cum se vindecă: ''Şi bărbaţii pot suferi o depresie postnatală''

De la ce apare depresia după naștere şi cum se vindecă: ''Şi bărbaţii pot suferi o depresie postnatală''

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 11:16 28 Feb 2022 Modificat la 11:16 28 Feb 2022

''Toată povestea cu nou născutul, cu hormonii, cu o perioadă cu care mamele nu s-au mai întâlnit devine copleşitoare, pentru că ele încearcă să gestioneze cumva relaţia cu ele însele, relaţia cu copilul, să aibă grijă şi de ceilalţi membri ai familiei şi atunci apar tot felul de provocări, inclusiv cele hormonale'', a spus psihoterapeutul Mădălina Ţiriac în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3.

Problemele hormonale care duc la depresia după naştere

Hormonii sunt cei vinovaţi în primă fază de acest lucru. Progesteronul şi estrogenul cresc cu până la 10 ori în timpul sarcinii, iar imediat după ce femeia naşte, în următoarele 3-4 zile, revin la valorile iniţiale.

Cum recunoaştem depresia postnatală

În primul rând, ea nu ar trebui să dureze mai mult de câteva săptămâni. Dacă se prelungeşte mai multe de 5-6 săptămâni, o lună, ar trebui să mergem să investigăm această situaţie. Există o stare de tristeţe, de confuzie, femeia se îndepărtează cumva de familie, de prieteni, refuză să se mai întâlnească cu ei. Este preocupată foarte mult de copil.

Apare insomnia, apare oboseală continuă, iritabilitate, anxietatea, atacuri de panică, tulburare de somn, tulburare alimentară. Toate aceste lucruri dacă sunt foarte frecvente şi durează foarte mult este clar că vorbim de depresie postnatală.

Cum se vindecă depresia postnatală

Un medic psihiatru, de obicei, pune diagnosticul după ce evaluează toate aceste caracteristici şi se recomandă psihoterapie sau tratament medicamentos.

Ce pot face mamele pentru a nu intra în depresia după naştere

Acasă, femeile pot face lucruri foarte simple, dar foarte eficiente. În primul rând, trebuie să fie atente la somn, pentru că aceasta este cea mai mare problemă a mămicilor. Aici intervine tatăl, partenerul, intervine familia.

Femeia ar trebui să fie sprijinită şi susţinută ca ea să se poată odihni. Ar trebui să aibă grijă să iasă foarte mult afară, să se plimbe, pentru că nu are cum să facă sport deşi ar ajuta-o, dar nu este recomandat. Să se înconjoare foarte mult de membrii familiei, să nu se izoleze, să aibă grijă la ce mănâncă, fără nimic ce ar putea să dăuneze.

Faptul că există nişte factori de stres, că familia nu este de acord, că familia nu o susţine, poate că a avut episoade depresive înainte de a rămâne însărcinată, aceştia sunt alţi factori care duc la depresie.

Depresia postnatală nu apare imediat după naştere

Factorii de risc favorizează, dar şi o femeie care are o viaţă echilibrată şi sănătoasă poate avea această depresie postnatală. Important este să ne aşteptăm cumva şi să fim mai atenţi la ce se întâmplă cu corpul nostru şi cu reacţiile pe care le avem. Este foarte interesant că această depresie poate să apară în primele zile, în primele săptămâni, dar poate să apară şi după câteva luni. Dacă nu o tratăm, poate afecta şi viaţa de cuplu, viaţa personală, viaţa copilului, pentru că bebeluşul va dormi mai prost, va mânca mai prost, poate să aibă repercusiuni pe termen lung şi acesta va vorbi mai greu, dar şi asupra tatălui, pentru că şi bărbaţii pot avea această depresie paternă postnatală.

Şi bărbaţii pot suferi o depresie postpartum

Dacă lucurile nu se reglează, bărbaţii pot fi şi ei predispuşi la depresie. Dacă nu ne tratăm, această depresie poate dura ani de zile şi se poate croniciza.

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole