În legatura cu aceasta dilema a UDMR, sunt cateva aspecte de semnalat.
- Toti barbatii care au condus guvernele Romaniei dupa decembrie 1989 sunt militari in rezerva. Unii cu gradul de soldat, altii cu grade mai mari. Functie de indeplinirea serviciului militar obligatoriu, durata acestuia si alte conditii pe care le indeplineste un barbat din Romania pana la o anumita varsta
- Doi generali au fost premieri interimari in Romania : generalul Eugen Bejinariu in 2004 si generalul Gabriel Oprea in 2015. Nu stiu daca pe atunci UDMR avea aceeasi reticenta la militari ai Armatei Romane in functii politice
- Exista si printre politicienii UDMR care au indeplinit functii publice importante – ministri, secretari de stat, parlamentari, etc – militari in rezerva ai diverselor structuri militare romanesti. Acestia sunt cunoscuti si bine evidentiati de catre institutiile respective
- Odata cu trecerea in rezerva, orice militar se bucura de toate drepturile constitutionale de care se bucura orice civil : de a face politica, de a fi ales, de a ocupa functii publice
- Militarul roman e bun pentru UDMR doar atunci cand avioanele militare zboara cu pacienti civili, cand medicii militari lucreaza in spitalele civile, cand Armata ridica spitale COVID pentru civili, cand militarii intervin la inundatii si alte calamitati. Atunci ei sunt buni, zi si noapte, ca sa doarma UDMR linistit la putere, in administratia centrala si locala. Altfel, sa ocupe functia de premier, e mai bun un politician UDMR decat un militar roman in rezerva, nu-i asa?
Szervus!
UDMR are rezerve în privința lui Nicolae Ciucă premier: "Mie îmi place să spun lucrurilor pe nume"
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, că are o reticență pentru un guvern condus de un militar, după ce președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier.
"Pe palierul politic e o problemă și acest lucru trebuie spus, mie îmi place să spun lucrurilor pe nume: nu este foarte uzual în ultima perioadă, 50-60 de ani, în țările democratice, niciun militar sau fost militar în retragere nu a condus guverne.
Sigur, putem găsit exemple, exemplul lui Charles de Gaulle sau exemplul Eisenhower, dar erau alte vremuri și erau alte perioade politice. De aceea avem, din acest punct de vedere, și nu este o chestiune personală, o oarecare reținere, dar înțelegem propunerea Partidului Național Liberal și înțelegem dorința de a căuta o soluție rapidă, o soluție poate nu pe termen foarte lung. (...)
Dar, suntem deschiși la dialog. Pot accepta în acest moment o astfel de soluție, în principiu nu sunt de acord să fie guvernul conduși de militari, pentru că totuși vorbim de un guvern politic, dar acum este o situație excepțională", a spus Kelemen Hunor.
Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că a decis să-l desemneze pe Nicolae Ciucă pentru a forma un nou Guvern. Anunțul a fost făcut după consultările de joi de la palatul Cotroceni la care au participat toate partidele parlamentare.