Forţele pentru Operaţii Speciale fac exerciții în România și alte 13 țări.
Mai multe exerciţii multinaţionale ale Forţelor pentru Operaţii Speciale se vor desfăşura în România, până pe 13 mai, a anunţat, printr-un comunicat, Ministerul Apărării Naţionale.
Exerciţiile vor avea loc în facilităţi de instruire ale Armatei României şi în zone din vecinătatea localităţilor Târgu Mureş, Sângiorgiu de Mureş, Reghin, Lunca de Sus, Jigodin, Comăneşti, Mangalia, Mihail Kogălniceanu şi Cincu.
"Exerciţiul Trojan Footprint 22 este planificat şi coordonat de Comandamentul Statelor Unite pentru Operaţii Speciale în Europa şi va oferi unităţilor implicate ocazia de a testa şi demonstra tactici, tehnici şi proceduri de tip 'multi-domain' ce implică seturi de competenţe profesionale caracteristice militarilor din Forţele pentru Operaţii Speciale terestre, aeriene şi navale", se arată în comunicat.
Trojan Footprint 22 se desfăşoară simultan în Bulgaria, Croaţia, Estonia, Georgia, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Muntenegru, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria şi România.
Exerciţiul Flaming Sword, legat de Exercise Trojan Footprint este condus de Forțele de operații speciale lituaniene. Exercițiul reunește 15 Aliați și partener SOF să se formeze și să se pregătească ca o compoziție multinațională SOF unitate într-un mediu de război hibrid pentru a oferi instruire într-un mediu multi-mediu de amenințare la nivel tactic și operațional.
Cristi Popovici, reporter Antena 3, a transmis de la Constanţa, de unde a prezentat imagini cu un exerciţiu demonstrativ al militarilor.
"Grupele de asalt care au venit la bordul acestor nave gonflabile rapide militare. Nava este luată cu asalt în acest moment. Este o operaţiune de verificare în acest moment, de căutare şi recunoaştere a zonei de conflict. Practic, scenariul presupune ca această navă a fost preluată de o comandă inamică. Operaţiuni de genul acesta am văzut de-a lungul anilor, în special în zona somaleză a globului, acolo unde piraţii somalezi controlau nave, iar forţe de operaţiuni speciale internaţionale acţionau într-un mod similar, pentru recuperarea membrilor echipajului şi pentru salvarea a celor nave comerciale, în primul rând.
O grupă de operaţiuni speciale cu militari români, americani şi britanici vin, iar scenariul presupune ca aceste riburi să se apropie de nava aflată în mers. Se apropie cu ajutorul unor scări mobile şi urcă la bordul navei, din stânga şi din dreapta (...) În acelaşi timp, deasupra noastră este şi un elicopter al Forţelor Navale Române, iar după ce militarii de pe riburi îşi vor termina îmbarcarea, urmează ca cei de pe elicopter să coboare în rapel, tot aici pe navă. În cele din urmă, toate forţele concentrate, cele din aer, cele de pe mare reuşesc într-un timp scurt să cucerească această navă, iar scopul final este să elibereze echipajul, să ucidă inamicii, dacă există şi bineînţeles, să ducă în siguranţă nava la sol", a transmis Cristi Popovici.