Antena 3 CNN Externe Mapamond Deșertul Sahara a fost inundat pentru prima dată în ultimii 50 de ani. A plouat în două zile cât într-un an. 18 oameni au murit

Deșertul Sahara a fost inundat pentru prima dată în ultimii 50 de ani. A plouat în două zile cât într-un an. 18 oameni au murit

de Andreea Ştefan    |   

Deșertul Sahara a fost inundat pentru prima dată în ultima jumătate de secol. Două zile de precipitații în septembrie au depășit mediile anuale în mai multe zone din sud-estul Marocului și au provocat un potop, au declarat la începutul lunii octombrie oficialii agenției de meteorologie a țării, potrivit The Guardian. Imaginile din satelit ale NASA au arătat că lacul Iriqui, un lac situat între Zagora și Tata, care a fost uscat timp de 50 de ani, se umple.

„Au trecut între 30 și 50 de ani de când nu am mai avut atât de multă ploaie într-un interval de timp atât de scurt”, a declarat Houssine Youabeb, un oficial al agenției de meteorologie din Maroc.

Inundațiile din Maroc au provocat moartea a 18 persoane luna trecută, impactul extinzându-se la regiuni care au fost afectate de un cutremur anul trecut.

Sahara, care măsoară 9,4 milioane de kilometri pătrați, este cel mai mare deșert fierbinte din lume și se întinde de-a lungul unei duzini de țări din nordul, centrul și vestul Africii. Seceta recurentă a fost o problemă în multe dintre aceste țări, deoarece fenomenele meteorologice extreme sunt în creștere din cauza încălzirii globale. Acest lucru a condus la predicții din partea oamenilor de știință conform cărora furtuni similare ar putea avea loc în Sahara în viitor.

Celeste Saulo, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, a declarat luni reporterilor că ciclurile hidrologice din întreaga lume se schimbă cu o frecvență tot mai mare.

„Ca urmare a creșterii temperaturilor, ciclul hidrologic s-a accelerat. Acesta a devenit, de asemenea, mai neregulat și mai imprevizibil și ne confruntăm cu probleme din ce în ce mai mari legate fie de prea multă, fie de prea puțină apă”, a spus ea.

Subiecte în articol: inundatii Sahara maroc
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile