Antena 3 CNN Coronavirus Descoperiri noi privind efectele pe termen lung ale COVID-19: Poate cauza probleme de sănătate și după mai mulți ani de la îmbolnăvire

Descoperiri noi privind efectele pe termen lung ale COVID-19: Poate cauza probleme de sănătate și după mai mulți ani de la îmbolnăvire

Descoperiri noi privind COVID prelungit (long COVID), care se referă la efectele pe termen lung asupra sănătăţii, experimentate de mulţi dintre cei care au avut COVID-19, aduc și vești mai puțin bune, potrivit unui nou studiu.

de Mia Lungu    |   

Un studiu realizat la facultatea de medicină a Universităţii Washington din St. Louis şi la sistemul de asistenţă medicală pentru veteranii americani arată că foștii pacienți cu COVID-19 pot avea probleme de sănătate și după mai mulți ani de la îmbolnăvire.

Pacienţii cu COVID-19 care au fost spitalizaţi în primele 30 de zile după infectare se confruntă cu un risc de deces cu 29% mai mare în al treilea an, comparativ cu persoanele care nu au avut virusul.

Constatările arată, de asemenea, că şi persoanele cu COVID-19 uşor se confruntă în continuare cu noi probleme de sănătate legate de infecţie trei ani mai târziu.

Vestea bună este că riscul de deces se diminuează semnificativ la un an după o infecţie cu SARS-CoV-2 în rândul persoanelor care nu au avut nevoie de spitalizare din cauza virusului.

Această categorie demografică reprezintă majoritatea persoanelor care au avut COVID-19.

Noua cercetare, publicată joi, în revista Nature Medicine, a urmărit efectele virusului asupra sănătăţii persoanelor la trei ani după ce au fost infectate cu tulpina originală SARS-CoV-2 în 2020.

În acel an, aproximativ 20 de milioane de persoane au fost testate pozitiv pentru acest virus numai în Statele Unite.

"Nu ştim de ce efectele virusului persistă atât de mult timp"

Noul studiu a evaluat riscul de deces şi 80 de afecţiuni nefaste pentru sănătate, la trei ani după ce pacienţii au fost diagnosticaţi cu COVID-19.

"Nu ştim sigur de ce efectele virusului persistă atât de mult timp", a declarat autorul principal dr. Ziyad Al-Aly, epidemiolog clinic la Universitatea Washington, un recunoscut lider la nivel mondial în cercetarea COVID.

"Posibil să aibă de-a face cu persistenţa virală, inflamaţia cronică, disfuncţia imunitară sau toate cele de mai sus. Avem tendinţa de a ne gândi la infecţii ca fiind în principal boli pe termen scurt, cu efecte asupra sănătăţii care se manifestă în jurul momentului infecţiei.

Datele noastre contestă această noţiune. Consider că boala COVID-19 continuă să ne înveţe – şi aceasta este o nouă lecţie importantă – că o întâlnire scurtă, aparent inofensivă sau benignă cu virusul poate duce totuşi la probleme de sănătate ani mai târziu”, a comentat rezultatele medicul american, într-un comunicat.

Până la 10% dintre persoanele infectate cu virusul experimentează COVID de lungă durată, potrivit datelor Centrelor americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).

Studiul a inclus peste 114.000 de veterani cu COVID-19 uşor care nu au necesitat spitalizare; peste 20.000 de pacienţi cu COVID-19 spitalizaţi; şi 5,2 milioane de veterani fără diagnostic cu această boală.

Pacienţii au fost înscrişi în studiu de la 1 martie 2020 până la 31 decembrie 2020 şi au fost urmăriţi timp de cel puţin trei ani, până la 31 decembrie 2023.

Pacienţii au inclus persoane de vârste, rase şi sexe diverse, iar modelarea statistică a asigurat paritatea în reprezentare.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un bărbat a murit, după ce s-a înfipt cu mașina în parapet