De 12 metri lungime şi patru înălţime, cu o greutate între patru şi şapte tone, dinozaurul avea un maxilar cu dinţi ascuţiţi ca nişte pumnale gata să rupă în bucăţi orice pradă din calea sa. Cu familia sa era în schimb capabil de o mare sensibilitate, relevă un nou studiu realizat de cercetători americani şi citat joi de The Guardian.
Marele lup rău preistoric, devenit celebru pentru publicul larg prin ''apariţia'' sa în filmul lui Steven Spielberg ''Jurassic Park'', ştia să exploateze şi alte avantaje ale înzestrărilor sale naturale.
Cercetătorii ştiau faptul că T Rex şi alţi Tyrannosaurus aveau un bot extrem de sensibil, bogat în terminaţii nervoase. Ei îşi foloseau nasul tactil pentru a explora împrejurimile, a construi cuiburi şi a muta ouăle femelei cu delicateţe. Dar noul studiu publicat în Scientific Reports ne spune că botul era folosit şi în alt scop. Experţii cred că masculul şi femela de Tyrannosaurus îşi frecau intens botul într-o formă preistorică de preludiu, înainte de împerechere, şi sensibilitatea pielii lor juca un rol-cheie în acest ritual nupţial şi în procesul de reproducere. Cercetătorii au descoperit că nasul lor era la fel de sensibil ca vârful degetelor umane.
O atitudine similară poate fi observată astăzi la crocodili şi aligatori, dotaţi, ca şi vărul lor îndepărtat, cu receptori senzoriali pe suprafaţa pielii, un fel de interfaţă între corp şi mediul înconjurător şi care se numeşte ''sistemul tegumentar'' al animalului.
Cercetătorii americani au făcut aceste constatări în urma descoperirii unui nou membru al familiei Tyrannosaurus numit Daspletosaurus horneri, în Montana, Statele Unite, care a trăit înainte de T Rex, acum aproximativ 74 de milioane de ani. Faţa lui D horneri a dat cele mai importante informaţii, deschizând o fereastră nouă asupra evoluţiei şi anatomiei Tyrannosaurilor.