Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperire revoluționară. Apa sărată de mare se poate transforma în apă potabilă

Descoperire revoluționară. Apa sărată de mare se poate transforma în apă potabilă

S.T.
2 minute de citit Publicat la 20:53 04 Apr 2017 Modificat la 20:53 04 Apr 2017

Descoperirea unui proces care poate ajuta milioane de persoane prin transformarea apei sărate de mare în apă potabilă a fost anunţată luni de o echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie, informează Xinhua, potrivit Agerpres.

Cu ajutorul grafenului, considerat un material-minune, echipa de cercetători de la Universitatea din Manchester a reuşit să conceapă membrane capabile să „strecoare” sarea din apă.

Noua cercetare a oamenilor de ştiinţă britanici a demonstrat că este posibil ca milioane de oameni care nu au acces la surse de apă curată să poată primi apă potabilă, menţionează sursa citată.

Un purtător de cuvânt al universităţii amintite a declarat că în condiţiile în care, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), până în anul 2025 14% din populaţia lumii va fi afectată de lipsa apei, „această tehnologie are potenţialul de a revoluţiona filtrarea apei din lumea întreagă, în special în ţările care nu îşi permit instalaţii de desalinizare de mare capacitate”.

„Se speră să poate fi construite sisteme la scară mai mică pe bază de membrane din oxid de grafen, fapt ce va permite ca această tehnologie să devină accesibilă ţărilor care nu deţin infrastructura financiară pentru a finanţa instalaţii de desalinizare mari”, a mai declarat reprezentantul Universităţii din Manchester.

Membranele din oxid de grafen realizate la Institutul Naţional pentru Grafen din Manchester şi-au demonstrat deja potenţialul în filtrarea nanoparticulelor, a moleculelor organice şi chiar a particulelor mari de sare. Însă, până recent, ele nu au putut fi utilizate în cadrul tehnologiilor de desanilizare pentru „strecurarea” sării obişnuite deoarece pentru acest lucru era nevoie de site de dimensiuni mai mici.

Un studiu realizat anterior de aceeaşi universitate a demonstrat că membranele din oxid de grafen se umflă în momentul în care sunt scufundate în apă, iar particulele mai mici de sare curg prin ele împreună cu apa, numai ionii sau moleculele mai mari fiind blocaţi. Echipa de cercetători din Manchester a îmbunătăţit aceste membrane şi a identificat o strategie prin care se poate evita umflarea membranelor atunci când acestea sunt expuse la apă. Mărimea porilor din fiecare membrană poate fi controlată cu rigurozitate, ceea contribuie la filtrarea sării obişnuite şi la obţinerea apei potabile.

Deoarece efectul schimbărilor climatice continuă să contribuie la reducerea rezervelor de apă din zona oraşele moderne, ţările bogate investesc în tehnologiile de desalinizare.

„Atunci când sarea obişnuită se dizolvă în apă, se formează întotdeauna o „carapace” formată din molecule de apă în jurul celor de sare. Acest lucru permite micilor capilare ale membranelor din oxid de grafen să blocheze sarea de la a mai curge odată cu apa. Astfel, moleculele de apă pot trece rapid prin bariera membranei, ceea ce este ideal pentru punerea în practică a acestora în scopul desalinizării”, după cum a declarat purtătorul de cuvânt.

Profesorul Rahul Nair, de la Universitatea din Manchester a susţinut la rândul său că „realizarea de membrane de dimensiuni scalabile, cu o mărime uniformă a porilor până la o scară atomică, reprezintă un pas înainte important, acest lucru oferind noi posibilităţi pentru îmbunătăţirea eficienţei tehnologiei de desalinizare”. „Acesta este primul experiment clar de acest tip”, a precizat specialistul adăugând că s-a „demonstrat faptul că există posibilităţi realiste de a amplifica efectul abordării descrise şi de a produce membrane pe bază de grafen cu mărimile necesare pentru filtrare”.

Descoperirea a fost publicată în jurnalul Nature Nanotechnology.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole