Antena 3 CNN Life Descoperire remarcabilă în ocean. A fost găsită „Diana din Versailles”, piesa de rezistența a salonului principal de pe Titanic

Descoperire remarcabilă în ocean. A fost găsită „Diana din Versailles”, piesa de rezistența a salonului principal de pe Titanic

de Georgiana Marina    |   

O statuie de bronz de pe Titanic, despre care s-a crezut că e pierdută pentru totdeauna, a fost găsită de echipa de cercetare a RMS Titanic, pe fundul oceanului, scrie The Guardian.

RMS Titanic Inc, o companie din Georgia care deține drepturile de recuperare a artefactelor de pe Titanic, și-a încheiat prima călătorie din 2010 și a publicat luni imagini de la expediție. Imaginile arată un sit care este în permanentă schimbare. Expediția organizată în Atlantic, în zona unde s-a scufundat Titanicul, s-a desfășurat în timp ce Garda de Coastă a SUA investighează implozia din iunie 2023 a submersibilului Titan, eveniment în care cinci oameni au murit, printre ei fiind și Paul-Henri Nargeolet, care era director de cercetare subacvatică pentru RMS Titanic.

Punctul culminant al expediției a fost găsirea statuii „Diana din Versaille”, văzută ultima dată în 1986. Statuia care o înfățișează pe zeița vânătorii alături de un mic cerb și era considerată „piesă de rezistență” a salonului la clasa întâi de pe Titanic.

Cercetătorii, conduși de James Penca, au căutat fără succes statuia în repetate rânduri în această vară. Descoperirea a avut loc în ultimele ore ale expediției, când statuia a apărut în raza de lumină a unui submersibil. „Este ca și cum ai găsi un ac în carul cu fân la o adâncime de aproape patru kilometri, în întunericul absolut”, a declarat Penca pentru NPR.

„Descoperirea statuii zeiței Diana a fost un moment interesant. Dar suntem întristați de pierderea balustradei emblematice și de atâtea elemente de degradare, care nu au făcut decât să ne întărească angajamentul de a conserva cât mai bine moștenirea Titanicului”, a declarat Tomasina Ray, director de colecții pentru RMS Titanic.

Echipajul a petrecut 20 de zile la fața locului și s-a întors la Providence, Rhode Island, pe 9 august.  

Echipa a cartografiat complet epava și zona cu numeroase obiecte. Urmează ca datele să fie procesate în colaborare cu alți cercetători.

 

Subiecte în articol: Titanic naufragiu artefacte cercetare
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile