Cercetătorii au descoperit, într-o carieră din comitatul Oxfordshire, sudul Angliei, sute de urme de dinozauri datând din Jurasicul mijlociu şi lăsate în sol de exemplare precum megalozaurul, un prădător cu o lungime de nouă metri, potrivit Reuters, transmite Agerpres.
Săpăturile, realizate la cariera de la Dewars Farm, au scos la iveală cinci şiruri de urme, una dintre ele măsurând peste 150 de metri lungime, aceasta fiind cea mai mare urmă de dinozaur găsită până acum în Marea Britanie, au precizat joi cercetători de la Universităţile Oxford şi Birmingham.
[GAL layout="5"]Patru dintre aceste şiruri de urme au fost lăsate de dinozauri gigantici, cu gâtul lung, erbivori, denumiţi sauropode, cel mai probabil de exemplare aparţinând genului Cetiosaurus, o rudă cu o lungime de 18 metri al binecunoscutului Diplodocus, au mai spus experţii.
Cea de-a cincea serie de paşi îi este atribuită dinozaurului teropod carnivor megalozaur, care avea ca trăsătură distinctivă picioare cu trei degete dotate cu gheare.
Urmele au 166 de milioane de ani vechime
Urmele, lăsate de exemplare carnivore, dar şi erbivore, au o vechime de 166 de milioane de ani şi se intersectează într-un anumit punct, ceea ce ridică întrebări referitoare la modalitatea în care cele două tipuri de dinozauri interacţionau, au spus cercetătorii.
Megalozaurul a fost primul dinozaur denumit şi descris ştiinţific în 1824, punctul de plecare a 200 de ani de cercetări ştiinţifice şi interes public în ceea ce priveşte dinozaurii.
Emma Nicholls, specialistă în paleontologia vertebratelor la Muzeul de Istoria Naturală al Universităţii Oxford, a precizat: ''Oamenii de ştiinţă au cunoscut şi au studiat megalozaurii mai mult decât orice alt dinozaur de pe Terra şi, cu toate acestea, descoperirile recente dovedesc că există noi date despre aceste animale care aşteaptă să fie scoase la iveală''.
Urmele îngropate au ieşit la iveală după ce un muncitor din carieră, Gary Johnson, a simţit ''ridicături neobişnuite'' în timp ce curăţa cu un vehicul suprafaţa de la baza carierei.
Ulterior, peste 100 de cercetători au excavat situl în luna iunie şi au descoperit circa 200 de urme, a precizat universitatea într-un comunicat.