Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperire istorică. Cum s-a format Terra - VIDEO

Descoperire istorică. Cum s-a format Terra - VIDEO

S.T.
1 minut de citit Publicat la 15:22 02 Feb 2016 Modificat la 15:22 02 Feb 2016
Oamenii de ştiinţă de la UCLA au ajuns la concluzia că Pământul s-a format după o coliziune frontală cu un embrion planetar numit Theia, acest eveniment cosmic reprezentând şi momentul în care s-a creat Luna, potrivit The Independent.

Un embrion planetar numit de cercetători Theia, de o dimensiune probabil similară cu a Pământului sau a planetei Marte, a intrat în coliziune cu Terra acum 4.5 miliarde de ani, când planeta noastră exista de doar 100 de milioane de ani.

Coliziunea Terra - Theia era deja cunoscută, dar noi dovezi din cadrul cercetărilor începute la UCLA că lovitura a fost mai degrabă un asalt frontal, decât o ciocnire laterală. Forţa impactului a rezultat în contopirea celor două planete, Terra şi Theia, în timp ce o parte desfăcută din corpul planetar în urma coliziunii a intrat în halo-ul gravitaţional al planetei rezultate, formând Luna.

Cercetătorii au studiat pietrele lunare din misiunile Apollo şi le-au comparat cu pietrele vulcanice descoperite în Hawaii şi Arizona. Spre surprinderea lor, nicio diferenţă nu a fost găsită între izotopii de oxigen din componenţa pietrele şi s-a decis, astfel, că aveau o compoziţie chimică similară.

Cercetările au fost finanţate de NASA, în colaborare cu Deep Carbon Observatory şi European Research Council advanced grant (ACCRETE) şi au fost publicate în revista Science.

 

Etichete: Terra
Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole