Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperire arheologică rară, pe terenul unei foste ferme de porci de lângă Sibiu: Cui au aparținut artefactele vechi de mii de ani

Descoperire arheologică rară, pe terenul unei foste ferme de porci de lângă Sibiu: Cui au aparținut artefactele vechi de mii de ani

de Mia Lungu    |   

Un sit arheologic a fost descoperit la marginea Sibiului, pe un teren unde pe vremea comunismului funcţiona o fermă de porci. Pe lângă artefacte vechi de mii de ani, arheologii au găsit osemintele mai multor civilizaţii care au trăit în acest spaţiu începând cu secolul al III-lea înainte de Hristos.

„Avem o locuință adâncită, mai exact un bordei, pe care îl datăm, pe baza materialului ceramic, în a 2-a epocă a fierului. Ceramica este specifică în special orizontului celtic din Transilvania”, a explicat, la Antena 3 CNN, Ion Alexandru Bărbat, cercetător ştiinţific.

Arheologiii au descoperit mai multe oseminte ale civilizaţiilor migratoare din secolul al III-lea înainte de Hristos, din a doua epocă a fierului, dar şi de la începutul secolului VIII. De asemenea, au fost identificate şapte morminte care aparţineau gepizilor, popor migrator care a ajuns în spațiul transilvănean în secolul IV. 

„Ne aflăm în fața unei necropele din prima jumătate a secolului șase. Sunt morminte de inhumație, morminte care aparțin unui neam germanic, cel mai posibil comunităților de gepizi.”, a mai spus cercetătorul.

Pe terenul nu mai mare de un hectar şi jumătate, arheologii au găsit şi o serie de artefacte.

„Un piepten bilateral din os cu nituri de fier. Un recipient ceramic foarte fin ornamentat, o cataramă. Fragmentele de râșniță manuală, descoperite în contextele romane și romane târzii. Sunt piese practic de moară, cum le mai spunem noi, lucrate din rocă vulcanică.”, spune Ion Alexandru Bărbat.

Înainte de a fi expuse în faţa publicului larg, toate descoperirile făcute în situl de lângă Sibiu vor fi analizate de specialişti pentru o mai bună înţelegere a trecutului regiunii.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile