Un mâner rar de cuțit în formă de gladiator a fost descoperit la Zidul lui Hadrian din nordul Angliei, aruncând o nouă lumină asupra statutului de celebritate al luptătorilor romani antici, potrivit CNN.
Mânerul de cuțit din aliaj de cupru înfățișează o clasă de gladiatori cunoscută sub numele de „urmăritor”, potrivit organizației caritabile de conservare English Heritage, care are grijă de situl istoric unde a fost găsit artefactul.
„Urmăritorii” erau înarmați până în dinți și se confruntau cu un „retiarius” sau „omul cu plasa”, care era îmbrăcat doar cu o tunică scurtă sau un șorț și care încerca să folosească plasa pe care o purta pentru a-și prinde urmăritorul.
[GAL layout="5"]Gladiatorul urmăritor reprezentat pe mânerul cuțitului poartă o cască, ține un scut mare și are mâna stângă întinsă, care ar fi ținut o sabie.
Acest lucru sugerează că era stângaci - o trăsătură considerată ghinionistă în lumea romană și, prin urmare, ar putea însemna că figurina înfățișează un anumit gladiator, a declarat, vineri, English Heritage, într-o declarație de presă.
În ciuda faptului că erau în mare parte oameni înrobiți și criminali, gladiatorii de succes se bucurau de statutul de celebritate, „având fani individuali care îi urmăreau și le ofereau cadouri”, a declarat Frances McIntosh, curatorul colecțiilor pentru Zidul lui Hadrian și Nord-Est la English Heritage, într-un videoclip despre descoperire.
„Așadar, s-ar putea ca această persoană (proprietarul cuțitului) să-l fi plăcut cu adevărat pe acest gladiator și să fi cerut ca mânerul cuțitului său să fie făcut special pentru a-l reprezenta.”
Unii gladiatori au învățat să lupte cu mâna stângă, pentru a încerca să obțină un avantaj față de adversarii lor, potrivit English Heritage.
Mânerul cuțitului, vechi de 2.000 de ani, a fost găsit în râul Tyne, la Corbridge Roman Town, pe Zidul lui Hadrian, o barieră defensivă construită de romanii ocupanți în nord-estul Angliei. Orașul a avut o comunitate plină de viață, vibrantă și a fost o bază de aprovizionare de unde romanii obțineau alimente și provizii, potrivit site-ului organizației .
„Este rar să găsești o piesă de amintire a gladiatorilor în Marea Britanie. Să găsești o piesă atât de bine conservată și interesantă este deosebit de remarcabil”, a declarat McIntosh în comunicat.
„Acest mâner de cuțit frumos realizat este o mărturie a cât de răspândită a fost această cultură a celebrităților, ajungând până la Zidul lui Hadrian, chiar la marginea Imperiului Roman”, a adăugat ea.
Gladiatorii primeau cadouri de la femei
Puternici și musculoși, gladiatorii aveau sex-appeal și primeau cadouri de la femei, potrivit lui McIntosh. Ea a spus că, uneori, chiar și femeile cu statut înalt ar fi sfidat aparent diferența de clasă și „ar fi fugit cu gladiatori sau s-ar fi îndrăgostit de gladiatori”.
„Chiar și acum, aproape două mii de ani mai târziu, fascinația în jurul gladiatorilor persistă și s-a extins și mai mult în cultura populară modernă, după cum demonstrează entuziasmul din jurul noii continuări a filmului Gladiatorul”, a declarat McIntosh.