Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperire arheologică rară, în Scoția: Un „amator entuziast” a găsit un inel antic „remarcabil” îngropat timp de peste 1.000 de ani

Descoperire arheologică rară, în Scoția: Un „amator entuziast” a găsit un inel antic „remarcabil” îngropat timp de peste 1.000 de ani

de Mia Lungu    |   

Un inel Pictish „remarcabil”, aparținând unei civilizații antice, a fost descoperit în Scoția de un arheolog amator, după ce a fost îngropat timp de peste 1.000 de ani, potrivit CNN.

[GAL layout="5"]

„Inelul în formă de zmeu cu un centru din granat sau sticlă roșie” a fost dezgropat de un voluntar la locul unui fort din Burghead, în nord-estul Scoției, potrivit Universității din Aberdeen, care a condus săpăturile.

John Ralph, un fost inginer și absolvent al universității, s-a înscris ca voluntar pentru săpăturile de la Burghead după ce s-a pensionat.

Ralph, despre care universitatea spune că se descrie ca fiind un „amator entuziast”, a avut multe momente pe parcursul celor două săptămâni de săpături în care experții i-au spus că „are un talent deosebit pentru a găsi «pietricele strălucitoare»”. Aceasta a fost a treia sa săpătură la sit.

„Așa că atunci când, în ultima zi a ultimei săpături, a găsit ceva care părea interesant, nu și-a făcut prea multe speranțe. Abia când a arătat-o unui coleg voluntar și ochii acestuia s-au luminat, și-a dat seama că ar putea „avea ceva””, a declarat miercuri universitatea într-o declarație.

Profesorul de arheologie care a condus săpăturile, Gordon Noble, a declarat că ceea ce i-a prezentat Ralph a fost „cu adevărat remarcabil”.

„John săpa și apoi a venit și a spus „uite ce am găsit””, a spus Noble, potrivit declarației. „Chiar și înainte de lucrările de conservare, am putut vedea că era ceva cu adevărat interesant, deoarece, în ciuda a mai mult de o mie de ani în pământ, am putut vedea sclipiri ale posibilului decor de granat.”

Ce se știe despre civilizația antică Pictish

Picții au fost un popor antic care a trăit în ceea ce este astăzi estul și nord-estul Scoției. Se știu puține lucruri despre ei și „doar surse documentare limitate și controversate supraviețuiesc pentru a atesta cele șase secole de viață ale lor”, potrivit site-ului web al Universității din Aberdeen. Toate urmele picților au dispărut din înregistrările scrise în secolul al IX-lea d.Hr.

Noble a explicat că există „foarte puține inele picte care au fost descoperite vreodată, iar cele despre care știm provin, de obicei, din tezaure care au fost plasate în pământ în mod deliberat pentru a fi păstrate în siguranță”.

„Cu siguranță nu ne așteptam să găsim așa ceva pe podeaua a ceea ce a fost cândva o casă, dar care părea să aibă o importanță redusă, așa că, în mod tipic, am lăsat lucrul la ea până în ultima zi a săpăturii”, a spus Noble.

Inelul este în curs de analiză la National Museum of Scotland's Post-excavation Service, a declarat universitatea.

Ralph, care a crescut în Burghead, a declarat că este încântat că a ajutat la înțelegerea trecutului Pictish al regiunii. „Este o adevărată emoție să dezgropi un artefact știind că ești probabil prima persoană care îl vede timp de 1.000-1.500 de ani”, a spus el. „Devine un adevărat joc de ghicit cine l-a deținut, la ce l-a folosit și cum a fost pierdut.”

Susan O'Connor, șefa departamentului de granturi din cadrul Historic Environment Scotland, a declarat că Ralph „a jucat un rol esențial în aducerea sa la lumină, la propriu!”

În timp ce materialele folosite pentru a face patinoarul „nu sunt deosebit de valoroase în sensul monetar de astăzi, această descoperire este extrem de semnificativă pentru ceea ce ne spune despre viața și societatea picților”, a spus O'Connor. „Suntem nerăbdători să aflăm mai multe după ce colegii noștri de la Muzeul Național își vor termina investigațiile.”

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile