Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperire arheologică rară: Capete de săgeți care dezvăluie prezența unei armate misterioase în cea mai veche bătălie din Europa

Descoperire arheologică rară: Capete de săgeți care dezvăluie prezența unei armate misterioase în cea mai veche bătălie din Europa

de Andreea Ştefan    |   

Astăzi, valea verde și luxuriantă care înconjoară râul Tollense din nord-estul Germaniei pare a fi un loc liniștit pentru a aprecia natura. Dar pentru arheologi, valea Tollense este considerată cel mai vechi câmp de luptă din Europa. Un arheolog amator a observat pentru prima dată un os care ieșea de pe malul râului în 199, notează CNN.

O serie de săpături în curs de desfășurare din 2008 au arătat că miile de oase și sutele de arme conservate de mediul neperturbat al văii au făcut parte dintr-o bătălie de amploare de acum 3.250 de ani.

Cele mai mari mistere pe care cercetătorii încearcă să le dezlege sunt de ce a avut loc bătălia și cine a luptat în ea. Acestea sunt întrebări la care ei sunt acum cu un pas mai aproape de a răspunde.

Zeci de vârfuri de săgeți din bronz și siliciu recuperate din Valea Tollense dezvăluie detalii despre războinicii apți de luptă care au luptat în epoca bronzului.

Echipa de cercetare a analizat și comparat vârfurile de săgeată, dintre care unele erau încă încorporate în rămășițele celor căzuți. În timp ce multe dintre aceste arme erau produse local, unele cu forme diferite proveneau dintr-o regiune care include acum Bavaria și Moravia moderne.

Prezența elementelor excepționale sugerează că o armată din sud s-a confruntat cu triburile locale din vale, iar cercetătorii bănuiesc că lupta a început la un punct de reper cheie de-a lungul râului.

Înapoi în viitor

Oamenii de știință exploatează puterea inteligenței artificiale pentru a detecta siturile arheologice ascunse, îngropate sub nisipul deșertului Rub' al-Khali.

Deșertul se întinde pe 250 000 de mile pătrate (650 000 de kilometri pătrați) în Peninsula Arabică, iar numele său se traduce prin „Cartierul gol” în limba engleză. Pentru a desluși secretele terenului pustiu, cercetătorii combină învățarea automată cu o tehnică de imagistică prin satelit care utilizează undele radio pentru a detecta obiecte care pot fi ascunse sub suprafețe.

Tehnologia va fi testată în octombrie, când săpăturile vor evalua dacă structurile prezise sunt prezente la complexul Saruq Al Hadid din Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Separat, o analiză asistată de inteligență artificială a descoperit o colecție de simboluri antice în deșertul Nazca din Peru, aproape dublând numărul de geoglife cunoscute, sau pietre și pietriș aranjate în forme uriașe care reprezintă animale, oameni și desene geometrice.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile